Napenergiával fűthetnének a Dunakanyarban


A Dunakanyarban lévő települések energiaszükségletének felét a tetőkön elhelyezett napelemek fedezhetnék, a melegvízigény döntő hányadát napkollektorokkal biztosítani lehetne - állítják légifelvételek alapján az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének szakemberei a napokban elkészült jelentésükben.

A vizsgálatba 17 települést vontak be, köztük Visegrádot és Dorogot. A szakemberek térinformatikai szoftver segítségével meghatározták a délkelet-dél-délnyugati fekvésű tetőfelületeket, melyek alkalmasak napkollektorok és napelemek telepítésére. A kapott eredményeket terepi bejárással pontosítják - mondta az Esztergomi  Környezetkultúra Egyesület kommunikációs munkatársa.

Szuhi Attila példaként említette, hogy Dömös 478 ingatlanának 30 százaléka alkalmas napenergia hasznosítására. Hat négyzetméternyi kollektor már elegendő egy háztartás használati-melegvíz szükségletének előállítására tavasztól őszig. Dömös e tekintetben tehát önellátó lehetne.

A kutatás nem vizsgálta a megvalósíthatóság közgazdasági vonatkozásait, azonban rámutatott, hogy "a hagyományos energiaforrások drágulása mellett egyre rövidülnek a megtérülési idők, így a napenergia ilyen hasznosítása már nem várat magára sokáig".

A felmérés az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület "Megújuló energia-megújuló határvidék" programjában valósult meg, melyet az Európai Unió 39 millió forinttal támogat. Feltérképezik az Eurorégió megújuló energiaforrás potenciálját, összegyűjtik legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban és szemléletformálási kampány indul. Partnereik az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség.

MTI/Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
Egy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésreEgy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésre

Igazi buzzword lett az informatikushiány, így nem csoda, hogy egyre több cég száll be a képzésébe.

.
hirdetés
elrejt
 
.