Január végétől érkeznek az új metrókocsik Budapestre


Napokon belül megérkezik Budapestre a kettes metró vonalára gyártott Alstom Metropolis szerelvény prototípusa - tudta meg az MTI pénteken, városházi forrásokból.

Tájékoztatásuk szerint január végétől folyamatosan szállítják az új járműveket, amelyekből összesen 22 darab, ötkocsis szerelvényt vettek. A négyes metró első szakaszára vásárolt 15, hasonló típusú, egyenként négykocsis szerelvénnyel együtt összesen 215 millió euróba, 65 milliárd forintba kerülnek a járművek.

A tesztprogram elfogadása után a BKV próbapályáján megkezdhetik a fékberendezések és az áramszedők próbáját. A BKV és az Alstom szorosan együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, hogy április végére kiadják a végleges típusengedélyt.

Az első szerelvény a típusengedély megszerzése után kerül a BKV tulajdonába, addig az Alstomé marad. Az úgynevezett második prototípus szerelvényei január végén és február első hetében érkeznek. A végleges típusengedély kiadása után forgalomba áll az első szerelvény.

A BKV 2006. május 30-án kötött szerződést a kettes és a négyes metró Alstom-szerelvényeinek gyártására. Az Alstom az előzetes típusengedélyt még 2007-ben késedelmesen tudta beszerezni.

Ezt követően, még az első prototípus franciaországi tesztelése előtt, a közlekedési hatóság fenntartásokat fogalmazott meg, például a jármű homlokfali menekítő ajtaja miatt. Ezért a szakhatóság nem adta meg a végleges típusengedélyt, és nem járult hozzá a tesztek megkezdéséhez sem.

Az előzetes típusengedély csúszása miatt az Alstom nem tudta teljesíteni a szállítási határidőket. A kettes metróra az első szerelvényt tavaly májusban kellett volna leszállítania. Az MTI városházi információi szerint a BKV emiatt hárommilliárd forint kötbért követelhetne, de ennek jogosságát az Alstom vitatja.

Szerintük inkább nekik járna még 15 millió euró többletköltségként. A két cég között zajlik az egyeztetés ez ügyben. A szerződés szerint egyébként a típusengedély beszerzése az Alstom feladata, amihez a BKV segítséget nyújt.

MTI/Menedzsment FórumTudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.