Nem nagyon védhették Matolcsyék a forintot


A jegybanki tartalékok szintje több mint 2 éves csúcsra nőtt március végén.

Több helyen, többször felmerült, hogy a választások előtti napokban nem véletlenül erősödött a forint, és jött le a 310-315-ös tartományokból a 305-310 körüli szintekig. Elsősorban ellenzéki oldalon vélték úgy, hogy a Matolcsy György vezette jegybank besegített a forintnak(, és persze azon keresztül a kormánynak). Hogy így volt-e, azt a jegybank előzetes tartalékadataiból nem lehet megállapítani, de ha történt is forintvétel annak intenzitása minimális lehetett.

Az előzetes márciusi statisztika alapján ugyanis 36,2 milliárd euróra nőtt a nemzetközi tartalékok szintje, ami 2012 januárja óta a legmagasabb érték. A több mint kétéves csúcshoz persze a március közepi 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátásra is szükség volt, hiszen az önmagában körülbelül 2,2 milliárd euróval növelte a tartalékokat.Viszont az előzetes adatok ennél nagyobb ugrást, egészen pontosan 2,4 milliárdosat mutatnak. Vagyis nemcsak a kötvénykibocsátás, hanem más tényezők, elsősorban az EU-források beáramlása is a tartalékok növekedése irányába mutatnak. 

A jegybank részéről történő, feltételezett forintvásárlás viszont a tartalékok csökkenését okozta volna. Így vagy egyáltalán nem volt választási forintvásárlás, vagy ha volt is, akkor annak mértéke mindenképpen kisebb volt, mint az EU-források beáramlása márciusban.

mfor.huTudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.