Nincs okuk ünneplésre az építőipari cégeknekMa van az építők napja, ám a szakmának nincs sok oka az ünneplésre - derült ki Tolnay Tibor szavaiból. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a korábbi jóslatok ellenére nem lett sikerágazat az építőipar. Az idén már nem is számít a helyzet javulására, legfeljebb 2008 első felében indul meg újra a konjunktúra - közli a Világgazdaság.

Az ÉVOSZ elnöke a legsúlyosabb gondok között említette az ágazatra jellemző nagyarányú körbetartozást. Mint mondta: reménykeltő módon végre sikerült a teljes szakmai kör bevonásával olyan törvénymódosító csomagot készíteni, amellyel jó irányban indulhatnának el a folyamatok. Ám tegnap úgy értesült, hogy éppen a két legneuralgikusabb ponton "puhították" fel a javaslatot.

A polgári törvénykönyv módosítása az eredeti szöveg szerint úgy szólt volna, hogy a nagy értékű ingatlanokra is bejegyeztethető jelzálogjog a ki nem fizetett vételár erejéig. Ez a szöveg ugyan megmaradt, ám elé került egy kitétel: "ha a felek eltérően nem rendelkeznek". Ez viszont annyit jelent Tolnay Tibor értelmezésében, hogy az erőfölényes helyzetben lévő megrendelő nem írja alá a jelzálogjog kikötését. Mint a lapnak utóbb elmondta, egyeztetett a kérdésben az igazságügyi tárca államtitkárával, aki - átérezve a "minimális" változtatás súlyát - ígéretet tett a módosításra.

A másik sérelmezett kozmetikázás a közbeszerzési törvénymódosítás szövegét érinti, ebbe ugyanis a szakma megelégedésére bekerült volna, hogy csak akkor lehet közbeszerzést kiírni, ha megvan rá a kellő anyagi fedezet. Ám ez a passzus jelenleg hiányzik. Végh Tibor, a parlament költségvetési bizottságának szocialista tagja, a téma felelőse a Világgazdaságnak elmondta: feleslegesnek tartották a fedezetek részletes felsorolását, mivel ezt az államháztartási törvényben szabályozzák. Mivel azonban látja, hogy ez aggodalmakat kelt a szakmában, a hétfői parlamenti ülésen indítványozni fogja a szövegrész visszaállítását - cikkez a Világgazdaság.


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.