Nyerő tippek a bértárgyalásra


Mindenki számára alapkérdés a leendő munkahelyén elérhető fizetés. Hiába vonzó az állás, ha a fizetés nem áll arányban a teljesítendő feladatokkal. Aki sikeresen kívánja építeni a karrierjét, annak ismernia kell a fizetési tárgyalások lélektanát is: mikor lehet feltenni a bérezést érintő kérdéseket, vagy milyen trükkökkel lehet kiharcolni a cég által ajánlottnál magasabb fizetést.

Mindenki számára alapkérdés a leendő munkahelyén elérhető fizetés. Hiába vonzó az állás, ha a fizetés nem áll arányban a teljesítendő feladatokkal. Aki sikeresen kívánja építeni a karrierjét, annak ismernie kell a fizetési tárgyalások lélektanát is: mikor lehet feltenni a bérezést érintő kérdéseket, milyen trükkökkel lehet kiharcolni a cég által ajánlottnál magasabb fizetést.

Bár az európai országok többségében a munkáltató már a hirdetésekben felfedi a pozíció betöltőjének szánt bért, Magyarországon az illetékesek egyelőre legkorábban az első személyes beszélgetésen, sokszor csak a kiválasztási folyamat végén nyilatkoznak először fizetéssel kapcsolatos elképzeléseikről - mondta el a Jobpilotnak Juhos Andrea karrier-tanácsadó.

[ajanlo=117][igazitas=left/]A bértárgyalás az álláskereső számára a kiválasztási folyamat egyik legfontosabb része - elvégre azon dől el, mennyi pénz jelenik meg hónap elején a bankszámláján-, ezért ajánlott az arra való alapos felkészülés.

Határozzon meg egy minimális összeget

"A bértárgyalást megelőzően a jelöltnek mindenképp érdemes eldöntenie, milyen összegű fizetés lenne az, amiből csak kivételes esetben engedne. Emellett azt is gondolja át, mit kínálhatna a cég ahhoz, hogy a kívánt összegnél alacsonyabb bérért is elfogadja az ajánlatot. Számos pályázó például hajlandó fizetési elvárásait alábbadni, ha a munkaadó fejlődési és karrierlehetőséget kínál" - mondta el Juhos Andrea karrier-tanácsadó.

A leendő bér reális meghatározásához elengedhetetlen a piac feltérképezése. "Átfogó képet úgy szerezhetünk, ha a hasonló iparágban dolgozóktól informálódunk a bérekről, illetve ha HR-konferenciák látogatásával a szakemberektől érdeklődünk a pozíciónknak leginkább megfelelő fizetések összegeiről. Emellett tanácsos a témába vágó újságokat, szaklapokat is olvasnunk" - sorolta Juhos Andrea.

Informálódjon a vállalatról és a konkurenciáról

[ajanlo=143][igazitas=left/]Az interneten is megjelennek különböző felmérések, kutatások a fizetésekkel kapcsolatban - tette hozzá -, érdemes böngészni ezeket is. A jelöltnek hasznos lehet, ha informálódik a vállalatról, annak méretéről, sikerességéről, és tanácsos kideríteni, mióta keresnek munkaerőt a megpályázott pozíció betöltésére. "Minél régebb óta keresi a cég hiába a megfelelő dolgozót, annál előnyösebb a pályázók helyzete. Elképzelhető ugyanis, hogy a vállalat már hajlandó a tervezettnél több pénzt is kifizetni a munkavállalónak, csak végre töltsék be az állást - és végezzék el az idő elteltével feltornyosult feladatokat" - magyarázta a karrier-tanácsadó.

A fizetés összegének meghatározásakor ajánlott készíteni egy olyan lehetséges tervezetet is, amelyben bizonyos béren kívüli juttatásokat is tartalmaz a kívánt összeg/csomag. Egyre elterjedtebb ugyanis, hogy bár a fix összegű bér nem tartozik a magas kategóriába, a különböző juttatásokkal viszont eléri azt. "A bértárgyalás előtt nem árt informálódni a béren kívüli juttatások értékéről is" - figyelmeztet Juhos Andrea. Béren kívüli juttatásként előfordul mobiltelefon, céges autó, egészségbiztosítás, nyugdíjpénztári hozzájárulás, sportbérlet, étkezési hozzájárulás.

Emellett az álláskeresőnek érdemes felmérnie azt is, hogy jelenlegi munkáltatója az azonos profilú cégekhez mérten milyen szintű fizetést juttat dolgozóinak. Hiszen ha jelenlegi munkahelyén jóval magasabb a bérszínvonal, mint máshol, könnyen előfordulhat, hogy elvárásait túlzottnak tekintik majd, és az állás betöltésére inkább keresnek egy alacsonyabb/reálisabb igényekkel rendelkező munkaerőt.

.

Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.