Nyilatkozat tachográf-mentességrőlA tehergépjárműveket az esetek többségében menetíró műszerrel (tachográf) kell ellátni, mely igazolja a megtett utat, illetve a kötelező pihenőidőket. Néhány esetben ugyanakkor a jogszabályok alapján el lehet tekinteni a használattól.

A tachográf-mentesség egyik feltétele, hogy a jármű tulajdonosa rendelkezzen mentességet igazoló nyilatkozathoz. A menetíró műszer használatáról legutóbb 2007-ben született egy miniszteri rendelet (45/2007 GKM), mely pontosan meghatározza azokat a kivételeket, melyek esetében – kizárólag belföldi közlekedés esetében – nem kell a járművet tachográffal felszerelni.

Ha a jármű a kivételek közé tartozik, akkor tachográfot nem kell benne felszerelni. Egy ellenőrzés során azonban a menetírót keresni fogják az autóban, hiszen nem biztos, hogy első pillantásra is látszik, hogy a jármű mentességet élvez. Éppen ezért erről egy nyilatkozatot kell készíteni, s ezt a nyilatkozatot a sofőrnek magánál kell tartania.

A jogszabályok nem rögzítik pontosan, szóról-szóra, hogy ennek a nyilatkozatnak mit kell tartalmaznia. A közlekedési hatóság különböző megyei szerveinek internetes honlapjain azonban több változatot is találhatunk mintaként. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a jármű adatait, a tulajdonos, vagy üzemben tartó nyilatkozatát és annak az oknak a megnevezését, ami miatt a jármű mentességet élvez.

A mentesítés alapjául szolgáló tevékenységet vállalkozói igazolvánnyal, vállalási szerződéssel, vagy cégbírósági igazolással is igazolni kell tudni, tehát ezen papírok valamelyikének is ott kell lennie a sofőrnél. A nyilatkozatot 3 példányban kell kitölteni: ott kell lennie az autóban, a telephelyen, és szükség van egyre a jármű műszaki vizsgája során is.

Műszaki vizsga esetén szintén ellenőrzik a menetíró meglétét, ott tehát szintén be kell mutatni a mentességről szóló nyilatkozatot. Ez alapján a nyilatkozat alapján állít ki a vizsgabiztos egy igazolást arról, hogy a jármű a menetíró beszerelése nélkül is megkaphatja a műszaki engedélyt.

Bár a nyilatkozatnak nincs jogszabály által megszabott, kötelező formája, a közlekedési hatóság azt kéri az érintettektől, hogy lehetőség szerint minden esetben egyeztessenek az illetékes megyei kirendeltséggel, hogy ellenőrzéseik során milyen tartalmú nyilatkozatot várnak a sofőrtől? Ez a félreértések és az esetleges büntetések elkerülése érdekében szükséges.

Forrás: Fuvarlevél


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.