Offshore cég lesz az offshore anyja - akad új adókerülési technika


Bezárulni látszik a nagy értékű céges ingatlanok adásvételével járó illetékteher kikerülésére nyitva hagyott kiskapu, vagyis az illetékköteles ingatlanátruházás helyett az illetékmentes cégadásvétel. Ugyanakkor a Napi Gazdaság már új adókerülési technikáról ír.

Jövő januártól új "adóoptimalizációs" technikát kell kidolgozni, amennyiben ugyanis elfogadják az adótörvények tervezett módosítását, vége a projektcég-értékesítésnek álcázott ingatlan-adásvételeknek. A vállalkozási ingatlanok tulajdonoscseréjénél felmerülő 10 százalékos illetéket rendszerint úgy próbálták megspórolni az ingatlanosok, hogy offshore cégbe apportálták az ingatlant, s az eladáskor ez a cég cserélt gazdát. A készülő szigorítás bezárja az eddigi kiskaput, mert megszavazása esetén ha egy vállalkozás eszközértékének több mint 75 százaléka ingatlanban testesül meg, és olyan államban jegyezték be, amelyikkel nincs kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye Magyarországnak, akkor az üzletrész, illetve cég eladásakor keletkezett jövedelem után 30 százalékos adót kell fizetni. Az intézkedés összesített hatását a piacon még nem tudja felmérni senki. Különösen azért nem, mert ez attól is függ, találnak-e a cégek újabb (kellően gazdaságos) elkerülési technikát.

Piaci szereplők szerint mindenesetre hasznosabb lenne, ha az illeték mértékét csökkentenék arra a szintre, amelynél már inkább a befizetést választanák az érintettek a trükközés helyett, azonban Horváth Gyula, a Hidasi és Társa Ügyvédi Iroda munkatársa úgy látja, az ilyen jellegű feltételezések minden alapot nélkülöznek. Mint mondja, nincs ilyen alacsony illeték, különösképpen azért nem, mert a többmilliárdos ingatlanok esetében - amelyek körében ez a gyakorlat kialakult - már a néhány százalékos pluszköltség is kerülő utak keresésére ösztönzi az érdekelteket. Ilyen lehet például, ha a magyar kontra offshore cég láncot felváltja egy újabb offshore cég bevonásával létrehozott konstrukció. Utóbbiban az eredeti offshore cégnek egy másik offshore társaság lesz a tulajdonosa. Ennek a második offshore cégnek az átruházása már nem jelenik meg a magyar nyilvántartásokban, így adókötelezettség sem keletkezhet, írja a Napi Gazdaság.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.