Offshore kategóriába soroltuk magunkat az új adótörvényekkel


A héten elfogadott alacsonyabb adómértékkel ugyan felvehetjük a versenyt a szintén 10%-os adómértéket előíró Ciprussal, ezzel azonban belépünk azoknak az államoknak a körébe, akiket eddig a saját adórendszerünk is büntetett, véli Torma Levente, a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője.

A csürtökön elfogadott adócsomag egyik leglényegesebb eleme, hogy 500 millió forintos adóalapig 19% társasági adó helyett csak 10%-os adót kell fizetni. A magyar vállalkozások túlnyomó többsége a 10%-os adókulccsal fog társasági adót fizetni és csak kevesen esnek bele a 19%-os adósávba. Mindez felveti a kérdést, hogy szükséges-e ilyen mértékű társasági adócsökkentés. 

Az alacsonyabb adómértékkel ugyan felvehetjük a versenyt a szintén 10%-os adómértéket előíró Ciprussal, ezzel azonban belépünk azoknak az államoknak a körébe, akiket eddig a saját adórendszerünk is büntetett. A 2010. január 1-től hatályos magyar társasági adó szabályok szerint ugyanis gyakran offshore-ként emlegetett "ellenőrzött külföldi társaság"-nak minősült az a külföldi társaság, amely 12.67%-nál kevesebb társasági adót fizetett. Vagyis egy ciprusi cég az adómértéke alapján eddig általában ellenőrzött külföldi társaságnak minősült, míg ezután csak akkor lesz az, ha valamivel több mint 1 milliárd forintos adóalapja van (500 millió Ft adóalapig 6,67%-os, míg e fölött 12,67%-os adóval kell számolni annak megítélésénél, hogy a külföldi társaság ellenőrzött külföldi társaság-e), olvasható a DLA Piper közleményében.

Menedzsment Fórum

Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.