Olcsóbb áramot kaphat, aki zöldenergiát használ


Egyre többen számolnak a megújuló energiát hasznosító berendezések beszerzésével Magyarországon, legalábbis ezt tapasztalják a szakma egyik legnagyobb vásárán kiállító cégek. A RENEXPO-n idén az ÉMÁSZ-Elmü csoport is megjelent. A cég képviselője az mfor.hu-nak elmondta, hogy már 2008-ban tarifakedvezményekkel kívánják segíteni a zöld energiát használó vállalkozásokat. Slágernek idén eddig a hőszivattyús megoldások számítottak.

A naphőt hasznosítjaA naphőt hasznosítja

Már az idén jelentős tarifacsökkentésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek vállalják, hogy megújuló energiát is felhasználnak telephelyükön - mondta lapunknak Dr. Kövesdi Zoltán, az ÉMÁSZ-Elmü csoport igazgatóságának tagja a RENEXPO-n.

A környezettudatos építkezést népszerűsítő kiállításon a vállalat is megjelent, hogy népszerűsítse a zöld energiát. Kövesdi Zoltán hozzátette: a cégek után belátható időn belül a lakossági fogyasztók is kedvezményeket kapnak majd a cégcsoporttól, ha minél "zöldebb" energiafelhasználásra állítják át lakásaikat.

A zöldenergia lehetőség


A tarifákról annyit árult el a szakember, hogy első körben egy uniformizált díjcsomagot próbálnak majd bevezetni. Ez azt jelenti, hogy nem külön-külön állapodnak meg a fogyasztókkal a kedvezményekről, hanem egységes rendszert vehetnek igénybe például azok a logisztikai központok, amelyek napkollektorokat szerelnek a raktárak tetejére. A tarifa az úgynevezett éjszakai áram számlázásához hasonló rendszerben működik majd, tette hozzá.

A RENEXPO-ról

A RENEXPO-t szakkiállítást április 24. és 26. között rendezték meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Az energiaszolgáltató vállalatoknak elemi érdeke, hogy mihamarabb megjelenjenek ezen a piacon is, hiszen mindenféle számítás azt mutatja, hogy belátható időn belül igen nagy százalékban kell majd zöldenergiát használni, a fenntarthatóság biztosítása végett. A hagyományos energiaipari szolgáltatók rendelkeznek azokkal a kapacitásokkal, amelyekkel az esetlegesen fel nem használt energiát egy közös rendszerbe vissza lehet táplálni, és újra el lehet osztani. Éppen ezért az ÉMÁSZ-Elmü-t is birtokló RWE-csoport lehetőségként tekint a zöldenergiára - közölte Kövesdi Zoltán.

Véleménye szerint egy energiaszolgáltatónak azért is helye van egy RENEXPO-hoz hasonló kiállításon, mert független tanácsadással tudja segíteni a megújuló energiák iránt édeklődő felhasználókat. "A leendő vásárlók számtalan technológia közül válogathatnak; a napkollektorokat, hőszivattyúkát és más berendezéseket árusító cégek mind-mind megpróbálják eladni termékeiket. Mi, akik nem a forgalmazásban, hanem a hatékony felhasználásban vagyunk érdekeltek, tanácsokkal tudjuk ellátni az érdeklődőket, adott esetben akár konkrét megtérülési becsléseket is tudunk adni" - mondta.

Ajánlatokból mindenesetre nem volt hiány: a tavalyi 1200 négyzetméter után a kiállítás alapterülete idén 2500 négyzetméterre bővült, összesen nyolcvan kiállító jelent meg, köztük a területen működő szakmai szervezetek is. Külföldről, Ausztriából és Romániából is érkeztek cégek. Az érdeklődők a pellettüzelésű kazánoktól, a tetőre szerelhető napkollektorokig mindenféle technológiával megismerkedhetnek, de úgy tűnik, idén a földhő energiáját hasznosító megoldásokat kíséri a legnagyobb érdeklődés.

Nemcsak a hippik érdeklődnek

Ennek oka szakemberek szerint az, hogy ez a technológia relatív olcsó, ráadásul Magyarország a geotermikus energiát tekintve igen jól áll. A technológia nagy előnye az is, hogy használatával a legnagyobb mértékben lehet függetlenedni a központi gáz- illetve fűtésszolgáltatóktól is.

Rebek László, az épületek fűtésére alkalmas gázüzemű hőszivattyúkat forgalmazó Élő Energia Kft. egyik tulajdonosa úgy véli: vége annak a korszaknak, amikor csak "tarisznyás hippik" érdeklődtek a megújuló energiák iránt.

"Az emberek kezdik belátni, hogy a jelenlegi energiaárak nem tarthatók fenn sokáig. Az állami támogatás előbb-utóbb eltűnik a gázárról is, így keresni kell az utakat, hogyan spórolhatunk" - mondta. Véleménye szerint a cégek és - itthon legalábbis - a közintézmények lehetnek az úttörői ennek a folyamatnak. A vállalat például nemrég a nyíregyházi főiskolán hajtott végre egy hárommillió eurós beruházást.

A verseny éleződését mutatja, hogy a magyar piacon is megjelentek megoldásaikkal egyes nemzetközi cégek, mint például a Junkers vagy a Rehau. "Egy hozzánk hasonló vállalkozás csak úgy tud életben maradni, ha beruház, és nem bíz mindent arra a társasházra vagy intézményre, amelyik zöldenergiát szeretne hasznosítani" - mondta Rebek László.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.