Ötmilliárd euróból épül szálloda és kaszinó BezenyénTíz év alatt összesen ötmilliárd eurót fektet be hazánkban a Hard Rock International, a világhírű cég szállodája és kaszinója 2012-ben nyílhat meg az északnyugat-magyarországi Bezenyén az osztrák és a szlovák határ közelében. Ez is része lesz az évek óta tervezés alatt álló EuroVegasnak, mely a régió legnagyobb szórakoztató komplexuma kíván lenni. Mfor.hu-tudósítás.

Tiszta AmerikaTiszta Amerika

Az elmúlt hetekben már kiszivárgott, hogy a világhírű amerikai Hard Rock-lánc hazánkban nyitná meg legújabb szállodáját és kaszinóját, pénteken ismerteték a részletes terveket, és a beruházás részleteit. Az amerikai cég a bezenyei EuroVegas-szal működik együtt, így végre révbe érhet a projekt négy éve tartó kálváriája, azóta tervezik ugyanis a beruházást.

Ötmilliárd eurót fektetnek be

A szálloda és kaszinó a tervek szerint 2012-ben nyitja meg kapuit Bezenyén, végleges formáját pedig 2015 körülre érheti el. Az első ütemben több mint 300 hotelszoba, 1500 játékautomata, 100 játékasztal, egy 10 asztalos pókerszoba, sportfogadó és fürdő készül el. Később ezek a számok fokozatosan emelkednek majd, a beruházás végére több mint 1200 hotelszoba és 6000 játékautomata lesz.

A beruházás teljes költsége ötmilliárd euró, ezt a tizedik év végére költik el hazánkban. Ugyanebben az időszakban a Hard Rock kétmilliárd eurós bevétellel számol. Az építkezés megkezdésekor majdnem 1600 embernek ad majd munkát az új komplexum, valamint körülbelül ugyanennyi közvetett munkahelyet teremt a beruházókon keresztül - hangzott el a pénteki tájékoztatón. Az ötödik évben már majdnem 6000 embert foglalkoztat a kaszinó és a szálloda, további 4600 embernek pedig közvetetten ad munkát, így 10000 munkavállalót fog értinteni a beruházás.

A Hard Rock szállodában lesz többek között a márka védjegyévé vált Rock Star Suit is, ami a sztárok ízlése alapján berendezett lakosztályokat foglalja magában, valamint ajándékbolt, ahol meg lehet vásárolni a világhírű márka eredeti ruháit és ajándékait.

"Nagy örömünkre szolgál bejelenteni a Hard Rock Szálloda és Kaszinó Magyarország terveit, és ugyanilyen lelkesek vagyunk, hogy lehetőségünk nyílt együttműködni az EuroVegas Hungary Zrt.-vel" -  mondta Jim Allen, a Seminole Hard Rock Entertainment elnöke. "Magyarország tökéletes helyszín a Hard Rock számára, hogy tovább építhesse világszínvonalú szálloda- és kaszinó-bázisát. Ez a fejlesztés elősegíti a Hard Rock márka további terjeszkedését Európában" - tette hozzá.

Az EuroVegas jelenleg 335 hektár földdel rendelkezik a környéken, ahol a teljes komplexumot kialakítják, ebből 35 hektáron valósulhat meg a Hard Rock beruházása.  

Az állam is támogatja

"A kormány támogatása biztosított, véleményünk szerint ennek a beruházásnak a következő években az állam is hasznát élvezheti" - mondta el a sajtótájékoztatón Oszkó Péter pénzügyminiszter. A tervek szerint tíz év alatt 500 millió euró bevétele származik majd a költségvetésnek csak a szerencsejátékadóból, ezen felül számolnak áfabevételekkel, illetve a külföldi turisták itt elköltendő pénzével.

"Egy kicsit mi is izgultunk, mivel a beruházás előkészítése hosszabb volt a szokásosnál, azonban most úgy tűnik, hogy célegyenesbe fordulhat. A kormány támogatja a szabályozott szerencsejátékot és az ahhoz kapcsolódó beruházásokat. Ennek során megteremtjük a törvényi feltételeket és pályázatot írunk ki" - mondta el Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az EuroVegast 2005 óta tervezik, a kormány 2006 januárjában írt ki koncessziós pályázatot kaszinó üzemeltetésére, amit a beruházó megnyert. "A megállapodásban nem szerepel olyan kitétel, hogy kétszáz kilométeres körzetben nem lehet hasonló létesítmény, mint ahogy a pályázati kiírásban sem volt ilyen kikötés" - oszlatta el a kételyeket Veres János, korábbi pénzügyminiszter. Az EuroVegas egyébként 20 plusz 10 évre nyerte el a kaszinóüzemeltetési koncessziót Magyarországon.

65 millió vendég évente, négymilliárd dolláros bevétel

A Hard Rock amerikai lánc összesen 52 országban van jelen a világon, 152 létesítménnyel. Ebből öt szálloda és kaszinó is egyben, hét pedig csak szálloda. A cégnek összesen 33 ezer alkalmazottja van, évente 65 millió ügyfél látogatja meg a létesítményeket.

A vállalat bevételei elérik az évi négymilliárd dollárt, összesen 4300 hotelszobával rendelkeznek. Hozzánk legközelebb Prágában található szállodája az amerikai cégnek. A márkanév ismertsége az Egyesült Államokban 86 százalékos, Japánban és Európában pedig az emberek majdnem fele hallott már a Hard Rockról egy felmérés szerint.

A Hard Rock a tengerentúlon híre arról, hogy világsztárokkal dolgozik együtt, illetve arról, hogy kiállítja híre zenészek használati tárgyait. A cég 1971-ben Eric Clapton gitárjával kezdte a gyűjtést, mára a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményével rendelkezik. A tervek szerint a magyarországi szállodában is lesz Hírességek Csarnoka, ahol a hasonló tárgyakat meg lehet tekinteni.

A vállalat terjeszkedése töretlen, a következő években hazánk mellett több célpontja is van. Még az idén megnyithatják a malajziai Penangban létesítményüket, jövőre Szingapúrban indulhat el az üzlet, míg 2011-ben Atlantában és Panamában tervezik, hogy megnyitják a kapukat. A közel-keleten, Dubaiban és Abu Dhabiban a magyarországival nagyjából egyidőben, 2012-ben nyithatnak a szállodák.

Beke Károly

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.