Ötmilliárd forintba került eddig a magyar Szilícium-völgyBár eddig csak egy agrárlogisztikai központ épült fel a magyar Szilícium-völgy néven ismertté vált projektben, az előkészítő munka így is ötmilliárd forintot emésztett fel a beruházást irányító Talentis cégcsoportnál. A társaság közlése szerint már az első érdeklődők is megérkeztek a Zsámbéki medencébe.

Lapátolják bele

Mint azt korábban az mfor.hu megírta, a Budapesttől nyugatra, az M1-es autópálya közelében található Zsámbéki medence önkormányzatai elkészítették azokat a rendezési és településfejlesztési terveket, amelyek a térségben megvalósuló innovációs központok megvalósításához szükségesek. Ahogy a magyar Szilícium-völgy központjának megválasztott Herceghalom polgármestere fogalmazott, a labda most a beruházásokat irányító Talentis cégcsoport térfelén pattog.

A 2003-ban bejelentett nagyívű programból eddig egy építkezés már megvalósult: Herceghalom határában felépült az Agrogate agrárlogisztikai bázis első épülete.

Előkészítő fázis

"A Talentis program mintegy 300 önálló projektből áll, ezek jelentős részénél az előkészítés fázisában tartunk. Ezek számunkra munka és befektetés szempontjából ugyanúgy elkezdődtek, mint az Agrogate, csak a külső szemlélő számára kevésbé látványosak" - közölték kérdésünkre a vállalatnál.

"Akadnak kisebb lemaradásaink, amik számtalan nehezítő külső körülmény miatt alakultak ki. Egy jellemező példa: egy engedélyhez például a terület néhány százalékát birtokló tulajdonközösség beleegyezése szükséges, de néhányan nincsenek már az élők sorában, vagy ismeretlen helyen tartózkodnak. Amíg sikerül felkutatni az elérhetetleneket és rendezni az örökösödési ügyeket, minden előzetes egyeztetés és támogatás dacára is áll a projekt" - tudatják a szervezők a problémák egyik okát.

Válaszok

A magyar Szilícium-völgyről készült riportunk március 9-én jelent meg. A beruházás- sal kapcsolatos kérdéseinket március 6-án tettük fel a cégnek. A válaszok március 19-re érkeztek meg, ezzel a kísérőszöveggel: "A Talentis nehezményezi, hogy az mfor.hu nem várta meg a programot érintő cikk közlésével a véleményét. A program továbbra is nyitott mind a nagyközönség, mind az újságírók számára."

A programnak voltak és vannak adminisztratív, bürokratikus akadályai is. Míg korábban a településeken zajlottak kisebb-nagyobb csaták a területrendezéssel kapcsolatos helyi érdekek érvényesítése körül, addig manapság a kezdeti feltételekhez képest jelentősen megváltozott jogszabályok és pályázatok okoznak fejtörést a Talentis vezetőinek. "Ez is nehezíti a kivitelezést, de a Talentis jól alkalmazkodik, és a tervek megvalósítása rendben zajlik" - ad optimizmusának hangot a cég.

Érdeklődés van

A Talentis ígérete szerint a herceghalmi térségközpont kialakításához kapcsolódó építkezések is hamarosan megkezdődnek de egy éven belül ugyanitt a majdani üzleti parkhoz kapcsolódó inkubációs ház kivitelezése is elindul. Az Agrogate első üteme befejeződött, ide hamarosan megérkeznek az első betelepülők.

Válaszok

A magyar Szilícium-völgyről készült riportunk március 9-én jelent meg. A beruházás- sal kapcsolatos kérdéseinket március 6-án tettük fel a cégnek. A válaszok március 19-re érkeztek meg, ezzel a kísérőszöveggel: "A Talentis nehezményezi, hogy az mfor.hu nem várta meg a programot érintő cikk közlésével a véleményét. A program továbbra is nyitott mind a nagyközönség, mind az újságírók számára."

A cég külföldi tudásközpontokban szerzett tapasztalatok alapján a térségfejlesztő, tevékenység alapján az oktatáshoz, a K+F-hez vagy az innovációhoz közvetlenül nem köthető szolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúrát is építene a Zsámbéki medencében. Így gasztronómiai központ, hotel és golfpálya kialakítása is szerepel a tervek között - tudatta a Talentis.

A cég tájékoztatása szerint Európából, és az USA-ból is van érdeklődés a projekt iránt. Konkrét betelepülő cégek is vannak, egy részükkel a tárgyalások már le is zárultak. Mint azt az mfor.hu-nak a társaságnál elmondták, a szerződések egyelőre még nem hatalmazzák fel a Talentist a részletek közlésére, de heteken belül tájékoztatják a nyilvánosságot a fejleményekről.

A Talentis befektetői a program előkészítésére mintegy 5 milliárd forintot fordítottak eddig. A sikeres előkészítő munka eredményeként 2006-tól kezdve az egyes - természetesen a programmal összhangban lévő - projektek már rendelkeznek a szükséges önerővel így a beruházási források is rendelkezésre állnak.

Uniós pénzek

Korábban szó volt arról is, hogy a projekt egyes részeit uniós támogatások igénybevételével valósítja meg a Talentis. Ezzel kapcsolatban Vizy E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke korábban lapunknak azt mondta: az ország legfejlettebb régiója a főváros és környéke, ezért nem biztos, hogy az ezen a területen megvalósuló beruházásokhoz annyi uniós forrást lehet Brüsszeltől igényelni, mint ahogy azt még az EU csatlakozás előtt gondolták Magyarországon.

A Talentisnál ugyanakkor bizakodnak: "a befektetői, illetve a banki projektfinanszírozáson túl - mint ahogy azt a kezdetektől hangsúlyoztuk - a Talentis nem kíván lemondani az uniós pályázatok által biztosított forrásokról sem, amelyek a térségi infrastruktúra-fejlesztési, az oktatási és innovációs beruházások megvalósításához nyújtanak segítséget" - közölte a cég.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.