Spamekkel vadásznak adónk egy százalékáraÚjabb eszközzel, a kéretlen levelek küldésével bővült az adónk egy százalékáért küzdő szervezetek arzenálja. A módszer olcsó és hatékony, de törvénytelen, szakemberek szerint pedig egy nagyobb szabású spamhadjárat részei is lehetnek a segítségünket kérő levelek.

A civil szervezetek leggyakrabban társadalmi célú hirdetésekben kérik az adózók felajánlását - ám ezt csak a kevesek engedhetik meg maguknak, hiszen a médiumok TCR tarifái a listaár 10-30 százalékára rúgnak. Ezért rendkívül fontos, hogy a szervezetek minél olcsóbban érjék el a célcsoportjukat - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben.

Akinek nem futja hirdetésekre, az honlapján vagy egyéb megjelenési felületén kérheti segítségünket, ám élelmes civilek újabban elektronikus levélszeméttel, spamekkel bombázzák a lakosságot, amelyben négy "közkedvelt" területen (gyermek-, környezet-, állat- és egészségvédelmi) működő civil szervezeteket ajánlanak az adóbevallásukat kitöltők figyelmébe. A csatolt honlapcímen egy olyan portál található, amelyen mind a négy szervezet tevékenységét bemutatja, illetve azonnal rendelkező nyilatkozat is letölthető, ezzel is megkönnyítve az adóforintok eljutását a címzettekhez.

Az új eszköz törvénytelen

"Az új eszköz, amellyel felajánlásra buzdítanak olcsó és hatékony, viszont nem törvényes" - mondja Bódis Ákos, a spamszűrőket készítő Sunbelt Software hazai képviseletének ügyvezetője. Magyarországon ugyanis az Európai Uniós szabályozás él, vagyis ismeretlentől csak akkor kaphatunk levelet, ha erre előzetesen engedélyt kért, és mi azt írásban megadtuk.

A kiküldők valószínűleg abban bíznak, hogy a nemes ügyre való tekintettel senki sem veszi majd zavarásnak és nem tesz feljelentést, ami egyébként minden kéretlen levél beérkeztekor jogában áll.

Kialakulóban a magyar spammelési szokások

A Sunbelt Software szakembere szerint viszont más oka is lehet az 1 százalékos adót kérő levél kiküldésének. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján fejlődőben van a magyar spammelési "kultúra". Egyre több az úgynevezett tapogatózó levélszemét, amely ártatlan, vagyis nem kereskedelmi célú levélként teszteli azt, hogy hány felhasználó kattint rá a kiküldött linkre - ilyen lehet a szóban forgó e-mail is. A spammelők ilyenkor a legtöbb felhasználó által alkalmazott szűrő működését és hatékonyságát mérik le, majd a begyűjtött tapasztalatok és kattintási statisztikák alapján ajánlatot tesznek megrendelőiknek, és készítik el igazi, már fizetett hirdetéseket tartalmazó kéretlen levelüket.

Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.