Svájci munkavállalás: szigorú korlátozás jöhet


A svájci kormány átmenetileg korlátozná a 15 régi uniós tagállam állampolgárainak a bevándorlását, akik munkavállalás céljából érkeznek az országba.

Nem csak a keleti-európaiak, de a nyugati uniós polgárok is korlátozásokkal szembesülhetnek, ha Svájcban vállalnának munkát, számolt be a Neue Zürcher Zeitung. A lap a svájci igazságügyi minisztérium szóvivőjét idézte, aki a lapnak elmondta: tekintettel a svájci munkanélküliség és a bevándorlás növekedésére, a kormány hamarosan dönt arról, hogy él-e egy védelmi záradék lehetőségével.

Az Európai Unió és Svájc között érvényben lévő megállapodás szerint az unió régi - 15 tagállamának - polgárai szabadon vállalhatnak munkát Svájcban, nincsenek mennyiségi kvóták a munkavállalásra vonatkozóan.(A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott kelet-európai tagállamok munkavállalói számára a kvóták 2011-ig megmaradnak).

A megállapodásban azonban szerepel egy olyan záradék, amely a munkaerőpiac telítettsége esetén lehetővé teszi Svájc számára a bevándorlás átmeneti korlátozását abban az esetben, ha a bevándorlók száma egy adott évben 10 százalékot meghaladó mértékben bővül az előző három évben mért növekedéshez képest. Svájci lapbeszámolók szerint a kormány várhatóan kedden dönt a védelmi záradék alkalmazásáról.

Svájcban a Németországból és Portugáliából érkezett bevándorlók alkotják a legnagyobb csoportot.

Svájc exportorientált gazdaságát is megrendítette a válság, a munkanélküliségi ráta márciusban 3,4 százalék, áprilisban 3,5 százalék volt, míg tavaly átlagosan 2,6 százalék, 2007-ben 2,8 százalék. Idén áprilisban 35,5 százalékkal ugrott meg a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest.

MTI/Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.