Sztrájkbizottság alakult a paksi atomerőműben



Megalakult a sztrájkbizottság a paksi atomerőműben - tájékoztatott Lőrincz László, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) elnöke pénteken.

Legjobb Főnök 2007
Legjobb Főnök 2007

Ki legyen 2007 legjobb főnöke?
Ismerje meg a jelölteket, nyilvánítson véleményt Ön is! Szavazzon!

A sztrájkbizottság megalakításáról a PADOSZ és a Paksi Atomerőmű Munkástanácsa döntött. "Tájékoztattuk a munkáltatót a bizottság névsoráról, valamint arról, hogy Kovács Gézát, a Munkaügyi Közvetítő és Döntőbírói Szolgálat vezetőjét kérjük fel a tárgyalásokon való közreműködésre" - mondta az erőmű legnagyobb érdekvédelmi szervezetének elnöke az MTI-nek.

Az erőműben jelenleg három érdekvédelmi szervezet működik, a korábban önálló csoportosulás, az Atomerőmű Ifjúsági Szervezete betagozódott a Munkástanácsba, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) pedig később dönt a csatlakozásról.

Lőrincz László emlékeztetett arra, hogy az érdekvédelmi szervezetek testületei december 27-én fogalmazták meg követeléseiket azzal a céllal, hogy az erőmű vezetése vonja vissza korábbi tájékoztató levelét, amelyben értesítették a dolgozókat a sugárveszélyes munkakörök meghatározásáról, illetőleg az ezzel összefüggő korkedvezményes nyugdíj szabályainak január elsejével életbe lépő módosításáról. Kifejezték továbbá azt az igényüket, hogy tárgyalásos módon, megállapodásban rendezzék ezt a kérdést.

A korengedményes nyugdíjba menetelről ősszel folyt az egyeztetés az atomerőműben a vállalat vezetői és a szakszervezet között, amit szeptemberben azzal függesztettek fel, hogy 2008 elején szakemberek bevonásával folytatják a tárgyalást. A korábbi gyakorlat egyébként az volt, hogy a sugárveszélyesnek minősített munkakörben dolgozóknak minden ott letöltött öt esztendő után egy évvel rövidül nyugdíj-korhatára.

Az erőmű kommunikációs vezetője decemberben nyilatkozott az MTI-nek, miszerint a munkáltató jogszabály szerint járt el, amikor több éves előkészítő munka alapján meghatározta a sugárveszélyes kategóriába tartozó munkaköröket, ezt léptette életbe január elsejétől. Mittler István ugyanakkor azt is közölte, hogy a cég kész a tárgyalások folytatására szakszervezetekkel.

MTI/Menedzsment Fórum 


Olvasta már?



hirdetés
Egy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésreEgy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésre

Igazi buzzword lett az informatikushiány, így nem csoda, hogy egyre több cég száll be a képzésébe.

.
hirdetés
elrejt
 
.