Szűkítették az Alkotmánybíróság jogkörét, elfogadták a 98 százalékos különadót


Összehívták az MSZP javaslatára a házbizottságot, miután vita alakult ki a Lázár János-féle alkotmánymódosításhoz beterjesztett módosító indítvány szavazása körül. A házbizottság ülésén végül úgy döntöttek a frakciók, elfogadottnak tekintik a módosítást. A szavazási "zavar" után technikai probléma nélkül zajlott a további voksolás, s elfogadták az Ab-törvény módosításához és a különadó bevezetéséről szóló jogszabály megváltoztatásához érkezett bizottsági javaslatokat.

Önnek mekkora az adóéke?
Önnek mekkora az adóéke?

Számolja ki mennyi adót és járulékot fizet 2011-ben jövedelme után! Bérkalkulátor 2011

A házbizottság azután ült össze az MSZP javaslatára, hogy az Országgyűlésben a gépi szavazás szerint mindössze 257 szavazatot kapott az a módosító javaslat, amellyel a Ház Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosítási indítványát változtatta volna meg. A módosítás elfogadásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának szavazata, azaz 258 igen voks szükséges.

A gépi szavazás szerint az indítványt a Ház 257 igen szavazattal, 96 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elutasította. Az elnöklő Balczó Zoltán (Jobbik) ezt ki is hirdette, az ellenzék pedig tapsolni kezdett. Négy kormánypárti képviselő is jelezte, hogy a szavazáskor nem működött a gépe. Az ő nevüket a jegyző ismertette, az elnök pedig azt kérte: szóban adják le a szavazatukat. Mind a négyen igent mondtak a javaslatra, így az igen szavazatok száma 261-re emelkedett, ami elegendő az indítvány elfogadásához. Balczó Zoltán - bár az ilyen szavazatokat a szokásjog szerint a levezető elnök általában automatikusan hozzáadja az eredményhez - tekintettel az ügy súlyára, a házbizottság tanácskozása nélkül nem kívánta eldönteni a vitás kérdést.

Kötelező és Casco (X)

Kötelező Bonus fokozatát Cascojába is beszámítjuk!
Cascojából most 1 hónapnyit megspórolhat

A házbizottság ülésén a frakciók végül úgy döntöttek, elfogadottnak tekintik a módosító indítványt. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, tudomásul veszik, hogy elfogadta a parlament az alkotmánymódosító javaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványt.

Elfogadták a javaslatokat

A szavazások a több mint egyórás szünet után technikai probléma nélkül zajlottak, s a képviselők elfogadták az alkotmány, valamint az Alkotmánybíróságról szóló jogszabály módosítását kezdeményező javaslatához benyújtott bizottsági indítványokat, illetve a különadó-törvényhez érkezett, szintén bizottsági módosító javaslatot.

Jó befektetési célpontokat keres?
Jó befektetési célpontokat keres?

Ingyenes ötletek, tippek, kereskedés az mfor trader rendszerével.
Próbálja ki az mfor trader on-line kereskedési rendszert 20 napon át!

mfor trader

Az alkotmánymódosításhoz benyújtott módosító javaslatot 261 igen és 96 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A módosító indítvány az eredeti javaslathoz képest nem szűkítené annyira az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét, azt rögzítené az alaptörvényben: a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Ab akkor semmisíti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti. (A gazdasági jellegű törvények szempontjából kulcsfontosságú tulajdonhoz való jog sérülése esetén ugyanakkor nem léphet fel az AG - a szerk.)

A képviselők az Ab-törvényt módosító Lázár-javaslathoz benyújtott módosító indítványt 261 igen és 100 nem szavazattal hagyták jóvá. Az egyes gazdasági tárgyú törvényeket érintő számvevőszéki bizottsági indítványt 303 igen és 58 nem szavazattal fogadták el. A módosítások a különadó összeghatárát a munkavállalók esetében 3,5 millió forintra emelték úgy, hogy abba a szabadságmegváltás nem tartozik bele. Ugyanakkor az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében megmarad a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. Azokra, akik nyugdíjba vonulnak, nem fog vonatkozni a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály hatálya. A változtatás értelmében a különadót nem csak az idén szerzett jövedelmek esetében, hanem 2005. január 1-jéig visszamenőleg kell megfizetni jövő év március elsejéig.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.