Nincs megállás: folytatódik a külföldiek pénzkivonása


A legfrissebb adatok szerint újabb 46 milliárd forinttal csökkent a külföldiek kezében lévő állampapírok állománya. Így már 4585 milliárdnyival rendelkeznek.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) március 5-ére vonatkozó adatai alapján 4585 milliárd forint értékben rendelkeztek a külföldiek magyar állampapírokkal. Ez egy nap alatt 46 milliárdos csökkenés eredménye, amiben nagy szerepe volt egy 30 milliárd forintos 3 hónapos és egy 235 milliárdos 12 hónapos kincstárjegy lejáratnak.

Ha azonban a trendet figyeljük meg, immár napok, sőt hetek óta másfél éves mélypont közelében mozgolódik a külföldiek kezében lévő állampapírok állománya, a visszaesés pedig szinte folyamatosnak tekinthető.

Az idei csúcsnál ugyanis ez a mostani szint kereken 500 milliárddal alacsonyabb, a tavaly júliusi mindenkori csúcsnál pedig 700-zal kevesebb. Ráadásul, ahogy azt három hete megírtuk, olyan mértékű tőkekivonásra, mint ami akkoriban jellemezte a magyar eszközöket, a válság óta nem volt példa.

Azt, hogy a mostani folyamat nem csupán a kötvénylejáratok, esetleg kisebb, megszokott értékesítések eredménye, jól szemlélteti az is, hogy míg januárban még 20 milliárddal tudott növekedni az állomány, februárban 320, márciusban pedig (5-ig) 42 milliárddal apadt a külföldiek tulajdona. 

Vészharangokat azonban még nem érdemes kongatni, hiszen az alábbi grafikonon is jól látható, hogy hasonló mértékű (5 százalékot elérő) apadások korábban is megfigyelhetőek voltak.(például 2011, 2010 májusában egyárant leszúr a diagram 5 százalékos mínuszig).

Mivel a lejáró adósságunkat folyamatosan meg kell újítani, a belföldi szereplők állampapír vásárlásai pedig még közel sem érik el a szükséges volument, a külfödiek hosszabb távon történő távolmaradása okozhat nehézségeket.

Ők már mind szeretnek minket! És Ön?

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.