Újabb adatsor bizonyítja: az MNB-be menekült a külföldi tőke


Mindössze 107,7 milliárd forintot vontak ki magyar eszközökből a külföldiek az idei év első két hónapjában. Igaz, az állampapírokból 545 milliárdot.

A jegybank február végi mérlegéből már tudhatjuk, hogy hiába a rekordalacsony MNB-alapkamat, a külföldiek kezében lévő kéthetes kötvények állománya 791,5 milliárd forintra nőtt február végén. Mindezt abban az időszakban, amikor a sajtó, köztük az mfor.hu is, attól volt hangos, hogy a piaci turbulenciák, illetve a folyamatos kamatvágások miatt a külföldiek szabadulnak a magyar állampapíroktól, ráadásul olyan ütemben, amire a 2008-as válság óta nem volt példa.

Legyen velünk a Facebookon is!

Ahogy azt a mérleg segítségével megállapítottuk az adatok alapján az állampapírok lejáratából, illetve értékesítésből befolyt összegek feltehetően nem hagyták el az országot, hanem a jegybanki kéthetes kötvényekbe "menekültek". (Aminek egyébként a kamata a jegybanki alapkamat, amit Matolcsyék folyamatosan "vágnak".)

Az MNB ma publikált, belföldiek által kibocsátott értékpapírok február végi statisztikája megerősíti ezt a feltételezést. Ebben az adatsorban ugyanis nem csak az állományváltozást láthatjuk, hanem a szűrt, csak a tranzakcióra vonatkozó adatokat is. Ezek alapján a külföldiek januárban 205,6, februárban pedig 340 milliárddal csökkentették direkt módon, vagyis eladták, vagy nem újították meg lejáró állampapírjaikat. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az év első hónapjában 115,6, a másodikban pedig 383,6 milliárd forint értékben vásároltak az MNB által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból (szinte teljesen a kéthetes forintkötvényekből).

Vagyis olyan nagymértékű kiáramlás a magyar eszközökből, melyre a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány alapján lehetett következtetni, messze nem valósult meg. Minden értékpapír típusban bekövetkezett változást összesítve a külföldiek januárban 73,4, februárban pedig 34,4 milliárd forinttal csökkentették tranzakciók során (direkt módon) a magyar eszközeik értékét.

Ráadásul a március eleji mélypont óta immár az állampapír-állomány is elkezdett visszaépülni, az április elejéig látható többlet szűk 200 milliárd forintot tesz ki.

mfor.hu


Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Péterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknakPéterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknak

Haladéktalanul meg kell kezdeniük a felkészülést az egy év múlva hatályba lépő Európai Adatvédelmi Rendeletben foglaltak betartására a magyar vállalatoknak.

.
hirdetés
elrejt
 
.