Újabb adatsor bizonyítja: az MNB-be menekült a külföldi tőke


Mindössze 107,7 milliárd forintot vontak ki magyar eszközökből a külföldiek az idei év első két hónapjában. Igaz, az állampapírokból 545 milliárdot.

A jegybank február végi mérlegéből már tudhatjuk, hogy hiába a rekordalacsony MNB-alapkamat, a külföldiek kezében lévő kéthetes kötvények állománya 791,5 milliárd forintra nőtt február végén. Mindezt abban az időszakban, amikor a sajtó, köztük az mfor.hu is, attól volt hangos, hogy a piaci turbulenciák, illetve a folyamatos kamatvágások miatt a külföldiek szabadulnak a magyar állampapíroktól, ráadásul olyan ütemben, amire a 2008-as válság óta nem volt példa.

Legyen velünk a Facebookon is!

Ahogy azt a mérleg segítségével megállapítottuk az adatok alapján az állampapírok lejáratából, illetve értékesítésből befolyt összegek feltehetően nem hagyták el az országot, hanem a jegybanki kéthetes kötvényekbe "menekültek". (Aminek egyébként a kamata a jegybanki alapkamat, amit Matolcsyék folyamatosan "vágnak".)

Az MNB ma publikált, belföldiek által kibocsátott értékpapírok február végi statisztikája megerősíti ezt a feltételezést. Ebben az adatsorban ugyanis nem csak az állományváltozást láthatjuk, hanem a szűrt, csak a tranzakcióra vonatkozó adatokat is. Ezek alapján a külföldiek januárban 205,6, februárban pedig 340 milliárddal csökkentették direkt módon, vagyis eladták, vagy nem újították meg lejáró állampapírjaikat. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az év első hónapjában 115,6, a másodikban pedig 383,6 milliárd forint értékben vásároltak az MNB által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból (szinte teljesen a kéthetes forintkötvényekből).

Vagyis olyan nagymértékű kiáramlás a magyar eszközökből, melyre a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány alapján lehetett következtetni, messze nem valósult meg. Minden értékpapír típusban bekövetkezett változást összesítve a külföldiek januárban 73,4, februárban pedig 34,4 milliárd forinttal csökkentették tranzakciók során (direkt módon) a magyar eszközeik értékét.

Ráadásul a március eleji mélypont óta immár az állampapír-állomány is elkezdett visszaépülni, az április elejéig látható többlet szűk 200 milliárd forintot tesz ki.

mfor.hu
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.