Újabb adatsor bizonyítja: az MNB-be menekült a külföldi tőke


Mindössze 107,7 milliárd forintot vontak ki magyar eszközökből a külföldiek az idei év első két hónapjában. Igaz, az állampapírokból 545 milliárdot.

A jegybank február végi mérlegéből már tudhatjuk, hogy hiába a rekordalacsony MNB-alapkamat, a külföldiek kezében lévő kéthetes kötvények állománya 791,5 milliárd forintra nőtt február végén. Mindezt abban az időszakban, amikor a sajtó, köztük az mfor.hu is, attól volt hangos, hogy a piaci turbulenciák, illetve a folyamatos kamatvágások miatt a külföldiek szabadulnak a magyar állampapíroktól, ráadásul olyan ütemben, amire a 2008-as válság óta nem volt példa.

Legyen velünk a Facebookon is!

Ahogy azt a mérleg segítségével megállapítottuk az adatok alapján az állampapírok lejáratából, illetve értékesítésből befolyt összegek feltehetően nem hagyták el az országot, hanem a jegybanki kéthetes kötvényekbe "menekültek". (Aminek egyébként a kamata a jegybanki alapkamat, amit Matolcsyék folyamatosan "vágnak".)

Az MNB ma publikált, belföldiek által kibocsátott értékpapírok február végi statisztikája megerősíti ezt a feltételezést. Ebben az adatsorban ugyanis nem csak az állományváltozást láthatjuk, hanem a szűrt, csak a tranzakcióra vonatkozó adatokat is. Ezek alapján a külföldiek januárban 205,6, februárban pedig 340 milliárddal csökkentették direkt módon, vagyis eladták, vagy nem újították meg lejáró állampapírjaikat. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az év első hónapjában 115,6, a másodikban pedig 383,6 milliárd forint értékben vásároltak az MNB által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból (szinte teljesen a kéthetes forintkötvényekből).

Vagyis olyan nagymértékű kiáramlás a magyar eszközökből, melyre a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány alapján lehetett következtetni, messze nem valósult meg. Minden értékpapír típusban bekövetkezett változást összesítve a külföldiek januárban 73,4, februárban pedig 34,4 milliárd forinttal csökkentették tranzakciók során (direkt módon) a magyar eszközeik értékét.

Ráadásul a március eleji mélypont óta immár az állampapír-állomány is elkezdett visszaépülni, az április elejéig látható többlet szűk 200 milliárd forintot tesz ki.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.