Elmaradhat a megállapodás a termelők és a Magyar Cukor Zrt. közöttE héten újabb egyeztetést kísérel meg a répatermelő vállalkozásokkal az osztrák Agrana-konszern tulajdonában lévő Magyar Cukor (MC) Zrt. a petőházi cukorgyár tervezett bezárásáról – tudta meg a Világgazdaság.

Eddig nem született megállapodás az üzem felszámolása után járó uniós szerkezetátalakítási támogatások felosztásáról. Feltehetőleg ez lesz az utolsó tárgyalás a felek között, de szakértők kevés esélyt látnak a kompromisszumra a jelentős véleménykülönbségek miatt. Nem csak az MC és a termelők között van vita, mivel maguk a gazdálkodók is megosztottak. Ha nem születik egyezség, Gráf József agrárminiszternek kell döntenie az ügyben.

Az MC tavaly novemberben jelentette be, hogy bezárja petőházi feldolgozóját, és tevékenységét egyetlen megmaradó egységébe, a kaposvári cukorgyárba koncentrálja. Ezzel egy időben a német Nordzucker érdekeltségébe tartozó Mátra Cukor Zrt. is úgy határozott, hogy két feldolgozója közül a szolnokit felszámolja, s ezután csak Szerencsen folytatja a termelést.

A döntést mindkét tulajdonos az uniós cukorreformmal indokolta, amely az úgynevezett cukorkvóták visszaadására kényszeríti a gyártókat. Brüsszel a termelés leépítéséért cserébe szerkezetátalakítási támogatásokat nyújt az érintetteknek.

A hazai cukoripar a csatlakozáskor még öt gyárat működtetett, de az angol–francia Eastern Sugar – szintén az uniós reformra hivatkozva – már 2006-ban bezárta kabai feldolgozóját. Így a mostani leépítésekkel az iparág két üzemre szűkül, számol be a Világgazdaság.


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.