Végrehajtás alatt a BRFK


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Más állami szférához szorosan kötődő szervezet mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság is végrehajtási eljárás alatt áll - derítette ki az mfor.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisa szerint végrehajtási eljárás alatt áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Így volt ez július 29-én, amikor is az mfor.hu kiderítette az eljárás tényét, illetve a cikk megjelenésekor, augusztus 7-én is.

Kattintson a teljes képért! Kattintson a teljes képért!

Tényként kezelendő a végrehajtás

Az ügyben megkerestük az adóhatóságot, ám a BRFK-t konkrétan érintő kérdéseinkre nem tudtak felvilágosítást adni, az információk ugyanis adótitoknak minősülnek. Általánosságban viszont arról tájékoztattak: "amennyiben valamely adózó a (...) közzé tett listán szerepel, az ellene folyó adóvégrehajtást tényként kell kezelni".

Magánál a ténynél többet azonban nem lehet tudni a végrehajtás állapotáról, sem kiváltó okairól, sem pedig arról, milyen régi és mekkora összegű tartozás miatt került listára a BRFK. Talán elsőre valamilyen adó-, járulék- és illetéktartozásra gondolnánk, tudni kell, hogy az adóhatóság kompentenciájába tartozik azon köztartozások, igazgatási és bírósági szolgáltatási díjak behajtása is, melyekre a törvény az adók módjára történő behajtást rendeli el. 

Kérdéseinkkel megkerestük a BRFK-t is, viszont a több mint egy hete elküldött levelünkre a cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Ez a helyzet a BRFK-val azért is pikáns, mert a jelentős összegű költségvetési pénzből gazdálkodó állami, fegyveres rendvédelmi szervről van szó. Amely ellen az állami adóhatóság indított végrehajtási eljárást. A BRFK-tól érkező válasz hiányában feltételezzük, hogy minden bizonnyal csak átmeneti késedelmes fizetésről, rövid idejű, átmeneti likviditási problémákról lehet szó.

Cikkünkre reagált a BRFK

A Budapesti Rendőr-főkapitányság cikkünk megjelenése után tájékoztatást adott ki az üggyel kapcsolatban. Eszerint "egy 2002. december hónapban megfizetett, 194 899 forint összegű közüzemi tartozás (szemétszállítási díj) miatt került fel (szerk.: BRFK) a NAV végrehajtási eljárás alatt állók listájára. A közüzemi díj megfizetését a szolgáltató vitatja."

Vannak még itt az állami szférából... 

Ugyanakkor nem a fővárosi rendőr-főkapitányság az egyetlen olyan közigazgatási, közszolgáltatási területen költségvetési pénzből működő szervezet, mely a NAV végrehajtás alatt állók listáján szerepel.

Meglepetésünkre az alábbi állami szférához szorosan kapcsolódó szervezetek is végrehajtás alatt állnak:

  • Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanács
  • Pest Megyei Kormányhivatal
  • Budapest XIII. kerület önkormányzat
  • Budapest VI. kerület polgármesteri hivatala
  • Budapest VIII. kerület polgármesteri hivatala
  • Budapest XVII. kerület polgármesteri hivatala
  • Budapest XX. kerület polgármesteri hivatala
  • Budapest XXIII. kerület polgármesteri hivatala

Esetükben is nagyjából ugyanannyit lehet biztosra venni, mint a BRFK-ügyében: a listán való szereplés révén tényként kezelhetjük a végrehajtást, illetve közel sem biztos, hogy munkabérekhez kapcsolódó járulékok miatt indította el a NAV az adóvégrehajtást.

Bár most több költségvetési intézmény, szerv is végrehajtás alatt áll, azt nem lehet tudni, ez mennyire kirívó eset. A NAV megkeresésünkre ugyanis közölte: nem vezetnek archív nyilvántartást az adósokról.

Reagált a cikkünkre a XIII. kerület önkormányzata

A szerkesztőségünkhöz eljutatott tájékoztatás szerint a NAV augusztus 3-i adatbázisa tévesen szerepelteti az önkormányzatot a listán. "Budapest 2. számú Földhivatala 2014. május 12-én kelt végzésében megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a 6600 forint igazgatási szolgáltatási díj behajtása iránti eljárást szüntesse meg. Sajnálatos módon ez a mai napig nem került törlésre" - közölte lapunkkal a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense.

Médiatanács

Kattintson a teljes képért!Kattintson a teljes képért!

Pest Megyei Kormányhivatal

Kattintson a teljes képért!Kattintson a teljes képért!

XIII. kerület önkormányzat

Kattintson a teljes képért!Kattintson a teljes képért!

Polgármesteri hivatalok

Kattintson a teljes képért!Kattintson a teljes képért!

Székely Sarolta
mfor.hu
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.