Minden sikeres nő mögött áll egy férfi


A női vezetőknek is szükségük van támaszra – legyen az férj vagy mentor. Csak megfelelő önismerettel, kiegyensúlyozott magánélettel és kellő bátorsággal érhet el egy hölgy igazán nagy sikert munkahelyén, hasonlóan férfi kollégáihoz – ebben egyetértettek a Vezető nő című keddi konferencia résztvevői. Az eseményen az mfor.hu azt is megtudta, hogy továbbra sincs csodaszer a siker eléréséhez, és időnként mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, ha karriert akar építeni.

Egyedül nem megy - vagy legalábbis nehezenEgyedül nem megy - vagy legalábbis nehezen (Mfor-montázs)

Minden sikeres férfi mögött egy nő áll – a mondást eddig ebben a formában ismertük. Ma már egyre inkább bekerül a köztudatba, hogy egy hölgy is ugyanúgy képes lehet akár felsővezetői pozícióba kerülni, mint az erősebbik nem képviselői. Bár az "üvegplafon jelenség" még létezik, és a cégek többségének csúcsán továbbra is férfiak állnak, a női fizetések pedig sok helyen elmaradnak a férfiakétől, a hölgyeknek mára annyit talán már sikerült elérniük, hogy ne nézzenek rájuk rossz szemmel, ha kijelentik: karriert szeretnének.

A III. Női vezetők konferencián kiderült: a női menedzsereknek is hasonló kompetenciákra, képességekre van szükségük, mint a férfi főnököknek. Legyen fontos számukra az önmegvalósítás, legyenek harmóniában önmagukkal, családtagjaikkal és környezetükkel, vállaljanak felelősséget, tűzzenek ki célokat, és tegyenek azért, hogy azokat el is érjék – többnyire ezeket a tényezőket sorolták az eseményen megjelent, sokat elért női vezetők, amikor arról kérdezték őket, hogyan lehet sikeres egy hölgy a munkájában.

A nőknek is kell a támasz

A közvélemény talán még mindig úgy tartja, hogy a karrierista nő csak a munkájának él, nincs párja, családja, nincsenek barátai. Ezt cáfolták a konferencián megjelent hölgyek: többségük szerint szükségük van a harmonikus családi életre ahhoz, hogy munkahelyükön sikeresen teljesítsenek.

Zolnay Judit a mentoring és a coaching fontosságát hangsúlyozta, hiszen egy női főnöknek ugyanúgy szüksége lehet egy külső szakértő tanácsaira, mint a férfi vezetőknek. Az Aviva Életbiztosító Zrt. értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese szerint a siker eléréséhez az is kell, hogy időnként kilépjünk a komfortzónánkból, és merjünk tenni azért, hogy vágyainkat megvalósítsuk.

A képzés és a fejlesztés elengedhetetlen a sikerhez – mondta Kósa Erika. A Brokernet Holding Zrt. alapító társtulajdonosa, hálózatért és értékesítésért felelős alelnöke saját bevalllása szerint egyebek között ennek köszönheti, hogy szinte a semmiből tudott társaival egy ma már hatezer főt foglalkoztató céget létrehozni.

Kiemelte: egy sikeres vállalat életében mindennél fontosabb a nyitottság és a kommunikáció. Ő például heti rendszerességgel konzultál a felsővezetőkkel, és képességfejlesztő előadásokat is tart munkatársainak.

Tanuljunk meg figyelni a kollégákra!


A megfelelő kommunikációhoz az is hozzátartozik, hogy kérdéseket teszünk fel a kollégáknak, és megtanulunk figyelni rájuk. Ebben egyébként a nők talán jobbak is – véli Zolnay Judit, aki április óta dolgozik az Avivánál vezérigazgató-helyettesként. Legyen nő vagy férfi a vezető, fontos, hogy ne üljön az "elefántcsont-tornyában", hanem ismerje meg alkalmazottait, beszélgessen velük, és próbáljon minél több személyes kapcsolatot építeni, fűzte hozzá.

A vállalatépítő nők részvételével tartott kerekasztal-beszélgetésen elhangzott kérésre, miszerint adjanak tippeket azoknak az ambiciózus nőknek, akik szeretnének sikereket elérni, talán Kósa Erika adta a legfrappánsabb választ.

A menedzser ugyanis elmesélt egy viccet, ami arról a plébánosról szólt, aki árvíz idején végig a templomban maradt, és elutasított mindenkit, aki meg akarta menteni, mondván, ő bízik Istenben. Miután az árvízben végül meghalt, a mennyországban számonkérte ezt a feljebbvalótól, aki fejét csóválva csak annyit mondott: ennél több segítséget nem tudott küldeni.

Vagyis vegyük észre és ragadjuk meg a lehetőségeket - hangsúlyozta Kósa Erika -, akár férfiak, akár nők vagyunk.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.