Menekülés a frankhitelből - végtörlesztés ingatlaneladással


A devizahitelesek számára biztosított kedvezményes végtörlesztés lehetősége sokak számára elgondolkodtató helyzetet teremt. Miután kevesek számára áll rendelkezésre akkora megtakarítás, mellyel kiegyenlíthetik a tartozásukat, más lehetőségeket is érdemes megvizsgálni. Ilyen lehetőség az ingatlan eladása, amely azonban számos kérdést vet fel.

Lakást keres? (x)
A végtörlesztés megnyitása kettős helyzetet teremtett, egyrészt a megtakarításokkal rendelkezők számára jelentős árfolyamnyereséggel kecsegtető kiszállási lehetőséget a svájci frankban felvett hiteleikből, másrészt a devizahitelekben ragadók számára borítékolhatóan nagyobb jövőbeni terheket. Nem véletlen, hogy a Duna House szakértői szerint azok számára is megfontolásra érdemes a mostani kiszállási lehetőség, akik nem rendelkeznek olyan megtakarítással, melyből ki tudnák fizetni a hiteltartozásokat, vagy nem reális az adósságuk forinthitelre való konvertálása (pl. mert nem hitelképesek, vagy ingatlanuk nem nyújt megfelelő fedezetet).

Számoltassa ki, mennyit tud spórolni flottáján!
Számoltassa ki, mennyit tud spórolni flottáján!

Vegyen részt az mfor.hu október közepén megrendezésre kerülő "Büdzsébarát autóflotta" című konferenciáján és partnereink segítségével megtudhatja, hogy milyen költségcsökkentési lehetőségek kerülték el eddig figyelmét.

Ebben az esetben megfontolás tárgyát képezheti a hitel fedezetül szolgáló ingatlan eladása. Tóth Csaba András, a Duna House Hálózat országos értékesítési vezetője szerint ugyanakkor több szempontot is szem előtt kell tartani ebben az esetben. Ilyen például, hogy a végtörlesztésre 60 nap áll rendelkezésre a bejelentést követően, így amíg nincs konkrét vevő az eladásra szánt ingatlanra, nem érdemes bejelenteni a bankunknál az ilyen irányú igényt. (Figyelembe kell ugyanakkor azt is venni, hogy év végig lehet a bejelentési lehetőséggel élni.)

Az ingatlaniroda szerint, ha nem sikerült vevőt találni december 30-ig, akkor sincs semmi veszve, hiszen 60 nap még úgy is marad. (Más kérdés, hogy éppen a Duna House Ingatlanpiaci Barométere szerint jelenleg ennél hosszabb időt vesz igénybe az átlagos értékesítési idő, mely településtől és ingatlantípustól függően 75 és 155 nap között szóródik). A szakértő szerint célszerű a bankkal előzetesen egyeztetni, hogy mi történik abban az esetben, ha a végtörlesztés összegét mégsem sikerül kifizetni. 

Az ingatlanközvetítő cég szerint amennyiben az ingatlan vásárlója nem készpénzből kívánja finanszírozni a vásárlást, úgy tanácsos szakértőtől állásfoglalást kérni a vevő hitelképességéről és a hitelfolyósítás átfutási idejéről, nehogy kicsússzon a végtörlesztés 60 napos határidejéből. Ez már csak azért is rendkívül fontos, mert ha a végtörlesztéssel nyerhető összeget valaki elveszíti, miközben a szoros határidő miatt esetleg a lakását a piaci ár alatt adja el, az összességében már nagyon fájó anyagi kárral jár.

Kiadó ingatlanok (x)
Kiadó ingatlanok (x)

Lakást bérelne?
Kiadó ingatlanok Budapesten

Amennyiben készpénzes vevőre talál valaki, javasolt megpróbálni elérni, hogy a foglaló összege megegyezzen a végtörlesztésből spórolt hitelösszeggel. Így, ha a vevő valamiért meggondolná magát és nem fizeti meg a vételár hátralévő részét, a devizahitelét törleszteni kívánó felet akkor sem éri veszteség. 

Nagyon fontos tudni, hogy az ingatlanpiacon jelenleg is túlkínálat van, a mostani szabályozás pedig ezt a helyzetet fokozza majd. Ráadásul a végtörlesztés miatt igen szoros eladási határidővel kell végrehajtani a tranzakciót, miközben a keresleti oldalon nem várható változás rövid távon. Így várhatóan a végtörlesztési határidőn belül árcsökkenéssel kell számolni, melyet a Duna House előre láthatólag 5-10 százalék közé becsül. Természetesen az árcsökkenési tényező az ingatlan paramétereitől és elhelyezkedésétől is függ, mivel más-más kereslet van különböző ingatlan kategóriákban.

Az értékesítési folyamat elindítása mellett érdemes megfontolni egy hitelkiváltási folyamat indítását két okból is:
  • Ha a jelzáloggal terhelt lakásra nem talál az adós időben vevőt, akkor kiválthatja a hitelét, így realizálhatja az árfolyamkülönbséget a végtörlesztésnél és ráér bármilyen későbbi időpontban értékesíteni ingatlanát. Ebben az esetben tehát az új forinthitel egyfajta "áthidaló hitel" szerepet tölt be, amivel meghosszabbítható az értékesítési folyamat.
  • A jogszabályban meghatározott határidőt, így túl lehetne lépni, ami azért is megfontolandó, mert – ahogy fent említésre került – az erős kínálati nyomás átmeneti árcsökkenést okozhat a piacon.

Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.