Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Adózási szabályok, tudnivalók

2010. január 22. 06:11:59Makró
Máris módosította az APEH a vagyonadó-kalkulátort
Eleget tett az adatvédelmi biztos egyik kérésének az APEH: a honlapján közzétett vagyonadó-kalkulátorral csütörtökön már a személyes adatok megadása nélkül is ki lehetett számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét.
.
2010. január 20. 08:31:59Makró
Mi lesz, ha elkaszálja az Alkotmánybíróság a vagyonadót?
Mi lesz, ha elkaszálja az Alkotmánybíróság a vagyonadót?Várhatóan február elején-közepén dönthet az Alkotmánybíróság a vagyonadót támadó beadványokról, melyeknek hatására akár alkotmányellenesnek is minősítheti az új adónemet. Az így kieső 50 milliárd forint azonban hiányozna a költségvetésből, valahonnan pótolni kéne azt az összeget. Ugyanakkor a kormány mozgástere kicsi, hiszen az éves adókon már nem tud változtatni, ráadásul a választások előtt már csak néhány napra ül össze a parlament. Mfor.hu-háttér.
.
2010. január 19. 09:46:59Makró
Kedvezően változtak a számlázásra vonatkozó szabályok
A Pénzügyminisztérium december végén módosította a számla, az egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló PM-rendeletet, és új szabályokat hozott a számlázás és számlaadás tekintetében - hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele.
.
2010. január 19. 09:01:59Makró
A hét közepétől megváltozik a vagyonadó kalkulátor
Várhatóan a hét közepére átvezeti a vagyonadó-kalkulátoron az adatvédelmi biztos ajánlásait az APEH - írta a keddi Népszabadság az adóhatóság szóvivőjére hivatkozva.
.
2010. január 16. 09:41:56Makró
Ha kell kijavítja az APEH a vagyonadó kalkulátort
Ha kell, az adóhivatal kijavítja a vagyonadó kalkulátort, de a világhálóról nem távolítja el az internetes számológépet - mondta a Magyar Nemzetnek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke. Szikora János egyelőre nem tudja, miképpen ellenőrzi majd az apparátus, hogy a bevallott vagyon mértéke a valóságot tükrözi-e.
.
2010. január 15. 09:01:58Makró
Népszerű az APEH vagyonadó kalkulátora
Mintegy 420 ezren töltötték le csütörtökig a becsült forgalmi érték kalkulátort, és mintegy 10 ezren mentették el adataikat, vagyis ennyien továbbították is az adóhatósághoz - közölte az APEH.
.
2010. január 14. 08:31:59Makró
Egyszerűbb lett az elektronikus adóbevallások beküldése
Az általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) új verziójának használatával már közvetlenül, a böngésző program használata nélkül is beküldhető a kész nyomtatvány az Ügyfélkapun keresztül - ismerteti az APEH.
.
2010. január 11. 15:36:08Makró
Sokan keresik a vagyonadó kalkulátort
Hétfőn reggel öt óráig mintegy 150 ezren töltötték le az APEH honlapján a becsült ingatlan érték kalkulátort, és az ott kapott adatokat mintegy 4 ezren mentették el - közölték az adóhatóság sajtóosztályán az MTI érdeklődésére.
.
2010. január 9. 07:31:58Makró
Elindult a vagyonadó kalkulátor
A vagyonadó kalkulátor már elérhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is péntek délután óta.
.
2010. január 8. 10:01:59Makró
Megizzaszthatja a cégeket a transzferár- és áfa-szabályozás
A vállalatok várakozásai szerint idén a legnagyobb kihívást a transzferár- és áfa-szabályozásnak való megfelelés jelenti számukra az adózás terén, jellemzően magasnak ítélik továbbá a velük szemben támasztott adminisztrációs elvárásokat - derül ki abból a friss felmérésből, amelyet a Deloitte a cégek 2010. évi adózással kapcsolatos várakozásairól, valamint a társaságok hazai adórendszerről alkotott véleményéről készített.
.
2010. január 7. 08:56:59Makró
A héten elindulhat a vagyonadó kalkulátor
Napokon belül, akár még ezen a héten elindulhat a vagyonadó kalkulátor az adóhivatal honlapján - írja a Népszabadság csütörtöki számában.
.
2010. január 5. 09:26:59Makró | Vállalatok
Január 31-ig kérhető a munkáltatói adómegállapítás
A munkavállalók, társas vállalkozások (polgári jogi társaságok) tagjai január 31-ig kérhetik munkáltatójuktól az adómegállapítást.
.
2009. december 31. 09:01:34Makró
A legtöbb termék esetében 10 százalékkal emelkedik a jövedéki adó
Tíz százalékkal drágul január elsejétől a jövedéki adó hatálya alá eső termékek többsége.
.
2009. december 28. 10:31:31Makró | Befektetés
Last minute adójóváírás
Talált pénz lehet a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) utalt befizetések után kapható adójóváírás azoknak, akik még a következő néhány napban lépnek. A NYESZ számlára még idén befizetett megtakarítás 30 százalékát, de maximum 100 ezer forintot vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból, írja a Pioneer Alapkezelő Zrt. legfrissebb közleményében.
.
2009. december 21. 17:51:47Makró
Még növelhetők az adóvisszaigénylések alapját képező megtakarítások
Könnyen elkerülheti sokak figyelmét, hogy az önkéntes pénztári megtakarítások után járó harminc százalékos adó jövedelemkorlátozás nélkül visszaigényelhető, pedig ennek köszönhetően akár magas összeg is jóváírható. Az érdeklődők még néhány napig gyarapíthatják így adómegtakarítással nyugdíjcélú befektetéseiket.
.