Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Adózási szabályok, tudnivalók

2010. február 21. 10:36:59Makró | Vállalatok
Ház, lakás, autó - sokan jól járnak az illeték-változásokkal
Ház, lakás, autó - sokan jól járnak az illeték-változásokkalAz alábbiakban az év elejétől érvényes változásokat foglaljuk össze.
.
2010. február 18. 13:01:43Makró
Az APEH a megelőzésre koncentrál az ellenőrzéseknél
Alapvetően nem változik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ellenőrzési irányelvei az idén. A megelőzésre és a gyors reagálásra fordít kiemelt figyelmet az adóhatóság - mondta Sibinger Márta ellenőrzési főosztályvezető csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
.
2010. február 13. 05:01:29Makró
Dönteni kell az adóbevallásunkról - Hétfőn jön a határidő
Hétfőig lehet nyilatkozni arról, hogy az adózók kérik-e, hogy az APEH készítse el bevallásukat egyszerűsített formában.
.
2010. február 10. 11:31:55Makró
Kevesebb lehetőség lesz az adóoptimalizálásra
Csak bizonyos esetekben ad mentességet a forrásadó alól a frissített, magyar-amerikai kettős adóztatási egyezmény. Az adóoptimalizálás céljából Magyarországra telepített cégekre forrásadó-fizetés vár.
.
2010. február 9. 09:56:39Makró
Idén többen választhatják az egyszerűsített bevallást
Még egy hetük van a döntésre azoknak, akik idén a szja-bevallásukat az adóhatósággal akarják elkészíttetni az egyszerűsített bevallás keretében. Az erről szóló, kitöltött, aláírt nyilatkozatokat ugyanis február 15-ig küldhetik vissza az arra jogosultak. Idén bővült azok köre is, akik élhetnek "az adóhatósági szja-bevallás elkészítésével", hiszen az egyszerűsített közteherviselés szabályai szerint adózók is élhetnek már ezzel a lehetőséggel, derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közleményéből.
.
2010. február 9. 04:16:59Makró
Hiába erősített az APEH, kevesebb adót fizettünk
2009-ben jelentősen visszaestek az adójellegű bevételek, amit az APEH elsősorban a gazdasági válságra vezet vissza. A hivatal szerint a recesszió hatását meggyőzően bizonyítja a társasági adóból származó bevételek 20 százalékos visszaesése is.
.
2010. február 6. 05:31:51Makró
Újabb adót kaszálhat el az Alkotmánybíróság
Még februárban döntés születhet az Alkotmánybíróságon a tevékenységre jellemző kereset több százezer vállalkozót és vállalkozást érintő szabályrendszerével kapcsolatban, amely az adótanácsadással foglalkozó PMX Consulting Group Magyarország Kft. várakozásai szerint alkotmányellenes lehet.
.
2010. február 3. 07:16:58Makró | Vállalatok
Az adó elől külföldre vihetik a magyar luxusautókat
A MGE szakemberei úgy látják, az igazán drága autókat egyre gyakrabban fogják a magyar adótörvények miatt külföldön forgalomba helyezni, így a várt adóbevételek helyett végeredményben veszteség érheti a költségvetést.
.
2010. február 3. 06:11:58Makró | Vállalatok
Éhkopp az étkezési utalványok adója miatt
A Munkástanácsok Országos Szövetsége felszólítja a kormányt, hogy azonnal vizsgálja felül a meleg- és hidegétkezési utalványok kezelését - derül ki az érdekvédelmi szervezet közleményből.
.
2010. február 2. 10:31:58Makró
Már számolni kell az elvárt jövedelmet
Bő egy hetük maradt a vállalkozóknak, hogy kitalálják, mekkora elvárt jövedelem szerint fizessenek szja-t és járulékokat: a januári jövedelmek után február 12-éig kell elkészíteni az első járulékbevallásokat.
.
2010. február 2. 09:56:58Makró
A magyarországi autópark 2,5 százalékát érintheti a vagyonadó
A magyarországi személyautópark 2,5 százalékát érintheti a pénzügyi tárca szerint a vagyonadó, amelynek kiszámításához a gépjárműadóról szóló törvényt is föl kell lapozni - írja a keddi Népszabadság.
.
2010. február 2. 09:11:58Makró
Még két hétig kérhető az egyszerűsített bevallás
A magánszemélyeknek ebben az évben is lehetőségük van arra, hogy az szja-bevallási kötelezettségüket az önadózás keretén belül, az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással teljesítsék, írja az APEH tájékoztatója alapján a Világgazdaság.
.
2010. február 1. 11:21:58Makró
Rosszul járnak idén az ekhósok
Bonyolultabbá válik az idén az ekhós bérek kiszámítása, ráadásul ez a kör az adócsökkentésből sem érez majd sokat, sőt egy kis ráfizetésre kell számítaniuk.
.
2010. január 27. 15:16:59Makró
Visszautalja az APEH a már befizetett ingatlanadót
Hamarosan lekerül az adóhatóság honlapjáról a vagyonadó-kalkulátor, s visszautalják az adófizetőknek a lakóingatlanok után már befizetett vagyonadót is.
.
2010. január 27. 14:31:59Makró
A mostani kormány már nem módosítja a vagyonadó-törvényt
Bajnai Gordon szerint a kormány ebben a ciklusban már nem lát lehetőséget a vagyonadó törvény pontosítására. A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy áttekintik a költségvetést, hogy tartani lehessen az idei hiánycélt.
.