Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Adózási szabályok, tudnivalók

2009. június 11. 16:02:02Pénzügy
A vagyonadó is az szja-csökkentést segíti Oszkó szerint
Egyéni és politikai érzelmektől fűtött vita zajlik a vagyonadó körül, de szakmai szempontból vitathatatlan, hogy a vagyon adóztatása is lehetővé teszi a jövedelmeket terhelő adók csökkentését - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) budapesti konferenciáján.
.
2009. június 8. 18:02:50Pénzügy
Vagyonadó: el lehet térni a törvényjavaslatban szereplő értékektől
A Pénzügyminisztérium szerint az ingatlan valós forgalmi értéke az adó alapja. Az értékövezeti táblát tájékoztatási céllal készítették.
.
2009. június 8. 08:27:59Pénzügy
Kiterjesztené a kormány az öröklési illeték fizetését
Bővülhet azon eszközök köre, mely után az örökösöknek adóznia kellene, a tervek szerint jövőre ilyen lehet az örökölt üzletrész is, olvasható a Napi Gazdaságban.
.
2009. június 5. 16:07:30Pénzügy
Kovács László: Ciprus nem adóparadicsom
Egy ideje számos országban élénk vita folyik az úgynevezett adóparadicsomokról és az offshore cégekről - emlékeztetett Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi felelőse pénteken Brüsszelben, az MTI-nek nyilatkozva. A magyar biztos szerint Ciprus nem tekinthető adóparadicsomnak, így a magyar politikusok ottani cégei sem offshore-cégek.
.
2009. június 3. 05:49:59Pénzügy
30 százalék lesz jövőre az eva
30 százalék lesz jövőre az evaAz eva kulcsa az értékhatárt meghaladó rész után 50 százalék lesz, ami tartalmazza ennek a bevételrésznek az áfáját is - áll a hamarosan a Parlament elé kerülő törvényjavaslatban.
.
2009. június 2. 18:14:54Pénzügy
Évente kell vallani a munkaadóknak a lakáscélú támogatásról
A jövő évi adómódosításokat tartalmazó törvényjavaslat szerint továbbra is 1 millió forint lakáscélú támogatást adhat adómentesen a munkaadó a munkavállalójának, de erről minden év január utolsó napjáig adatot kell szolgáltatnia az adóhatóságnak.
.
2009. május 29. 08:16:20Pénzügy | Hasznos percek
Fontos határidők jönnek
Egy cég szempontjából lényegében a három legfontosabb dolgot kell elintézni a társaságoknak keddig. Május 31-én - vasárnap, tehát praktikusan a hosszú hétvége utáni kedden - jár le a társasági adóbevallás és a naptári év szerint működő vállalkozások számára a mérlegbenyújtás határideje, írja a Napi Gazdaság.
.
2009. május 26. 17:49:47Pénzügy
Vannak még tisztázatlan kérdések az ingatlanadónál
A 2009. és 2010. évi adóváltozások üzenete az adókerülés visszaszorítáa, a munkát terhelő adók csökkentése mellett a forgalmi és vagyoni típusú adók növelése, de még sok a technikai kérdőjel - így összegezte a készülő törvényeket a keddi sajtóbeszélgetésen Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers (PwC) cégtársa.
.
2009. május 22. 15:09:49Pénzügy
A cégautó adó esetében is várhatóak APEH vizsgálatok
Az új adónemek ellenőrzésének keretében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) preventív céllal a cégautó adót is ellenőrzi. Mint ismeretes az idei év februárja óta hatályos új rendszer szerint - a törvény által mentességet élvezők kivételével - minden céges autó adóköteles és az útnyilvántartás sem ad kibújási lehetőséget, közölte az adóhatóság.
.
2009. május 7. 12:24:16Pénzügy
Két hetünk maradt az adóbevallásra
Még két hét van arra, hogy ki-ki elkészítse, és az adóhatóságnak elküldje személyi jövedelemadó (szja) bevallását - hívta fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtöki sajtótájékoztatóján. A bevallások benyújtásának határideje május 20-a.
.
2009. április 30. 08:29:27Pénzügy
Májustól elektronikusan kell leadni a cégek beszámolóit
A cégek számviteli törvény szerinti beszámolóit május 1-től a kormányzati portálon keresztül, elektronikusan kell leadni a céginformációs szolgálatnak - az erről szóló, három miniszter által jegyzett rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.
.
2009. április 27. 16:09:12Pénzügy
Változó adótörvények: nincs új a nap alatt
Nem tartalmaz újdonságokat a korábban bejelentett válságkezelő programhoz képest az adótörvények átalakítására vonatkozó törvényjavaslat. A jelenlegi tervezet előnyösebb átmeneti rendelkezéseket határoz meg egyes ÁFA-ügyletekre vonatkozóan, viszont a táppénz-szabályok módosítása például lényegében csökkenti a befizetett járulékokért járó szolgáltatás összegét, ami kvázi járulékemelésnek is felfogható. Elkerülhetetlen továbbá az ÁFA-törvény idei újabb módosítása - vélik a Deloitte szakértői.
.
2009. április 23. 06:59:55Pénzügy
Tél köszönthet be az adóparadicsomokban
Az adóparadicsomokat is elérte a globális gazdasági éghajlatváltozás a BDO Forte pénzügyi tanácsadó cég szerint, az ezekben bejegyzett vállalkozások, tulajdonosaik és képviselőik várhatóan "meleg pillanatokat fognak átélni". Az adózás alól kivont magánvagyonok értékét nemzetközi pénzügyi tanácsadók 2007-ben 7,3 milliárd dollárra becsülték.
.
2009. április 23. 05:59:55Pénzügy
300 ezer nyilatkozatot postáz az adóhatóság
Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok postázását az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. Csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az APEH készítse el számára a személyi jövedelemadó bevallását, élve az egyszerűsített bevallás lehetőségével.
.
2009. április 21. 17:34:54Pénzügy
Elektronikusan kell benyújtani a cégbeszámolókat
A cégek csak elektronikusan nyújthatják be beszámolóikat a cégbíróságnak májustól. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szerint ez jelentős egyszerűsítés, s a felhasználók az eddiginél gyorsabban, ingyen juthatnak majd hozzá az adatokhoz.
.