Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Adózási szabályok, tudnivalók

2010. február 2. 10:31:58Makró
Már számolni kell az elvárt jövedelmet
Bő egy hetük maradt a vállalkozóknak, hogy kitalálják, mekkora elvárt jövedelem szerint fizessenek szja-t és járulékokat: a januári jövedelmek után február 12-éig kell elkészíteni az első járulékbevallásokat.
.
2010. február 2. 09:56:58Makró
A magyarországi autópark 2,5 százalékát érintheti a vagyonadó
A magyarországi személyautópark 2,5 százalékát érintheti a pénzügyi tárca szerint a vagyonadó, amelynek kiszámításához a gépjárműadóról szóló törvényt is föl kell lapozni - írja a keddi Népszabadság.
.
2010. február 2. 09:11:58Makró
Még két hétig kérhető az egyszerűsített bevallás
A magánszemélyeknek ebben az évben is lehetőségük van arra, hogy az szja-bevallási kötelezettségüket az önadózás keretén belül, az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással teljesítsék, írja az APEH tájékoztatója alapján a Világgazdaság.
.
2010. február 1. 11:21:58Makró
Rosszul járnak idén az ekhósok
Bonyolultabbá válik az idén az ekhós bérek kiszámítása, ráadásul ez a kör az adócsökkentésből sem érez majd sokat, sőt egy kis ráfizetésre kell számítaniuk.
.
2010. január 27. 15:16:59Makró
Visszautalja az APEH a már befizetett ingatlanadót
Hamarosan lekerül az adóhatóság honlapjáról a vagyonadó-kalkulátor, s visszautalják az adófizetőknek a lakóingatlanok után már befizetett vagyonadót is.
.
2010. január 27. 14:31:59Makró
A mostani kormány már nem módosítja a vagyonadó-törvényt
Bajnai Gordon szerint a kormány ebben a ciklusban már nem lát lehetőséget a vagyonadó törvény pontosítására. A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy áttekintik a költségvetést, hogy tartani lehessen az idei hiánycélt.
.
2010. január 27. 12:51:32Makró
Vagyonadó: mi jöhet az AB döntése után?
Az RSM DTM Hungary adópartnere Hegedüs Sándor és Torma Levente a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértő állásfoglalása a tegnapi egyhangú alkotmánybírósági döntés után.
.
2010. január 27. 03:31:59Makró
Ingatlanadó: az önkormányzatoknak kellene értéket mondani
Az adóhatóság nem állapíthatja meg az ingatlan értékét, azt csak az adóhivataltól és a tulajdonostól is független szakértő mondhatja meg - reagáltak az MTI által megkérdezett ingatlanszakértők az Alkotmánybíróság keddi döntésére, amellyel megsemmisítette az ingatlanadót.
.
2010. január 26. 15:11:05Makró
Nem lehet ingatlanadó - Keresztbe tettek a kormánynak az alkotmánybírák
Nem lehet ingatlanadó - Keresztbe tettek a kormánynak az alkotmánybírákHiába bízott a miniszterelnök a kedvező döntésben, nem sikerült meggyőzni az alkotmánybírákat. Így a 30 millió feletti lakások tulajdonosai fellélegezhetnek. Az mfor.hu által megkérdezett szakember szerint várható volt, hogy a forgalmi értékből adódó bizonytalanságot valahogy megpróbálják feloldani a bírák. Mfor.hu-háttér.
.
2010. január 26. 05:46:59Makró
Így kell a családi pótlékot bevallani az APEH felé
Az AB tavaly év végi döntése értelmében nem lehet megadóztatni a családi pótlékot. Az adóhatóság a változásokkal kapcsolatban most tájékoztatót adott ki.
.
2010. január 25. 10:46:36Makró
Hibáztunk-e, ha befogadtuk egy felfüggesztett adószámú vállalkozás számláját?
Az adószám felfüggesztésének ideje ’fekete időszak’ az érintett társaság számára, áfát sem levonni, sem visszaigényelni nem tud. A vasszigor teljes, a korábbi időszakok levonható áfája sem vehető figyelembe, illetve a kiutalásokat is leállítja az adóhatóság. A felfüggesztett adószámú vállalkozástól kapott számla esetében az adólevonási jogot nem befolyásolja, hogy a számla kiállítójának adószámát felfüggesztették. A számla befogadójának csupán arra kell figyelnie, hogy a befogadott számla áfája levonható legyen, a számla a vevő nevére szóljon, s hiteles legyen.
.
2010. január 22. 06:11:59Makró
Máris módosította az APEH a vagyonadó-kalkulátort
Eleget tett az adatvédelmi biztos egyik kérésének az APEH: a honlapján közzétett vagyonadó-kalkulátorral csütörtökön már a személyes adatok megadása nélkül is ki lehetett számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét.
.
2010. január 20. 08:31:59Makró
Mi lesz, ha elkaszálja az Alkotmánybíróság a vagyonadót?
Mi lesz, ha elkaszálja az Alkotmánybíróság a vagyonadót?Várhatóan február elején-közepén dönthet az Alkotmánybíróság a vagyonadót támadó beadványokról, melyeknek hatására akár alkotmányellenesnek is minősítheti az új adónemet. Az így kieső 50 milliárd forint azonban hiányozna a költségvetésből, valahonnan pótolni kéne azt az összeget. Ugyanakkor a kormány mozgástere kicsi, hiszen az éves adókon már nem tud változtatni, ráadásul a választások előtt már csak néhány napra ül össze a parlament. Mfor.hu-háttér.
.
2010. január 19. 09:46:59Makró
Kedvezően változtak a számlázásra vonatkozó szabályok
A Pénzügyminisztérium december végén módosította a számla, az egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló PM-rendeletet, és új szabályokat hozott a számlázás és számlaadás tekintetében - hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele.
.
2010. január 19. 09:01:59Makró
A hét közepétől megváltozik a vagyonadó kalkulátor
Várhatóan a hét közepére átvezeti a vagyonadó-kalkulátoron az adatvédelmi biztos ajánlásait az APEH - írta a keddi Népszabadság az adóhatóság szóvivőjére hivatkozva.
.