Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Adózási szabályok, tudnivalók

2009. május 22. 15:09:49Pénzügy
A cégautó adó esetében is várhatóak APEH vizsgálatok
Az új adónemek ellenőrzésének keretében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) preventív céllal a cégautó adót is ellenőrzi. Mint ismeretes az idei év februárja óta hatályos új rendszer szerint - a törvény által mentességet élvezők kivételével - minden céges autó adóköteles és az útnyilvántartás sem ad kibújási lehetőséget, közölte az adóhatóság.
.
2009. május 7. 12:24:16Pénzügy
Két hetünk maradt az adóbevallásra
Még két hét van arra, hogy ki-ki elkészítse, és az adóhatóságnak elküldje személyi jövedelemadó (szja) bevallását - hívta fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtöki sajtótájékoztatóján. A bevallások benyújtásának határideje május 20-a.
.
2009. április 30. 08:29:27Pénzügy
Májustól elektronikusan kell leadni a cégek beszámolóit
A cégek számviteli törvény szerinti beszámolóit május 1-től a kormányzati portálon keresztül, elektronikusan kell leadni a céginformációs szolgálatnak - az erről szóló, három miniszter által jegyzett rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.
.
2009. április 27. 16:09:12Pénzügy
Változó adótörvények: nincs új a nap alatt
Nem tartalmaz újdonságokat a korábban bejelentett válságkezelő programhoz képest az adótörvények átalakítására vonatkozó törvényjavaslat. A jelenlegi tervezet előnyösebb átmeneti rendelkezéseket határoz meg egyes ÁFA-ügyletekre vonatkozóan, viszont a táppénz-szabályok módosítása például lényegében csökkenti a befizetett járulékokért járó szolgáltatás összegét, ami kvázi járulékemelésnek is felfogható. Elkerülhetetlen továbbá az ÁFA-törvény idei újabb módosítása - vélik a Deloitte szakértői.
.
2009. április 23. 06:59:55Pénzügy
Tél köszönthet be az adóparadicsomokban
Az adóparadicsomokat is elérte a globális gazdasági éghajlatváltozás a BDO Forte pénzügyi tanácsadó cég szerint, az ezekben bejegyzett vállalkozások, tulajdonosaik és képviselőik várhatóan "meleg pillanatokat fognak átélni". Az adózás alól kivont magánvagyonok értékét nemzetközi pénzügyi tanácsadók 2007-ben 7,3 milliárd dollárra becsülték.
.
2009. április 23. 05:59:55Pénzügy
300 ezer nyilatkozatot postáz az adóhatóság
Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok postázását az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. Csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az APEH készítse el számára a személyi jövedelemadó bevallását, élve az egyszerűsített bevallás lehetőségével.
.
2009. április 21. 17:34:54Pénzügy
Elektronikusan kell benyújtani a cégbeszámolókat
A cégek csak elektronikusan nyújthatják be beszámolóikat a cégbíróságnak májustól. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szerint ez jelentős egyszerűsítés, s a felhasználók az eddiginél gyorsabban, ingyen juthatnak majd hozzá az adatokhoz.
.
2009. április 20. 20:04:51Pénzügy
Családi adózást javasol egy adótanácsadó cég
Az RSM DTM Hungary adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató cég szerint érdemes lenne átgondolni a családi adóztatás bevezetését, amin keresztül a bérjövedelemből élő, több gyermeket nevelő családokat lehetne kedvezőbb helyzetbe hozni, és a segélyeken élőket is a munka irányába lehetne terelni.
.
2009. április 17. 21:49:55Pénzügy
A jövő héten kell befizetni a cégautóadót is
Április 20-ig kell befizetni és bevallani a február 1-jén hatályba lépett új, vagyoni típusú cégautóadót.
.
2009. április 16. 17:44:55Pénzügy
35 milliárd forint illetéket szedett be az APEH
7 százalékkal bővül az első negyedévben az illetékbevétel, mely 34,888 milliárd forintot tett ki. Továbbra is az ingatlanok után fizetett kötelezettségek jelentik a legnagyobb bevételt az illetékek terén.
.
2009. április 14. 09:49:23Pénzügy
Kijátszható a cégautóadó
Kis trükkel és szerencsével kikerülhető a cégautóadó - mondta Zara László adótanácsadó az Inforádió Adóinfo című magazinjában.
.
2009. április 2. 14:04:40Pénzügy
Nem is utáljuk annyira az APEH-ot?
Nem is utáljuk annyira az APEH-ot?Tavaly év végén és 2009 elején külön-külön két felmérés is készült arról, mennyire elégedettek az emberek az APEH tevékenységével. "Ezek nem azt a képet mutatják, hogy ez egy utálni való hivatal. Sok esetben minket is meglepett az eredmény, mely a vártnál pozitívabb lett" - mondta el csütörtökön Szikora János, az APEH elnöke. Az első negyedév eredményeit ismertető sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy idén eddig 59 700 adóellenőrzés fejeződött be, amely során összesen 147 milliárd forint adóhiányt tártak fel.
.
2009. április 2. 07:59:48Vállalatvezetés | Pénzügy
Az irreálisan magas adóelőlegek is sújtják a hazai vállalkozásokat
A tavalyi eredmények alapján fizetendő adóelőlegek - amelyek a likviditást is jelentősen befolyásolhatják - számos vállalatnál irreálisan magasnak tűnhetnek az idei évre várható eredmények tükrében. Az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Zrt. szerint az adóelőleg mérséklése növelheti a mozgásteret a válságban.
.
2009. március 30. 12:34:53Pénzügy
Nem érdemes megspórolni a transzferár dokumentációt
Öt évvel a törvényi szabályozás bevezetése után a cégek nyolc százaléka még mindig nem készítette el a szükséges transzferár dokumentációt, holott adóvizsgálat során számon kéri az APEH. A meglévő dokumentációk védhetősége sok esetben kérdéses – derül ki az Ernst & Young most kiadott Transzferár felméréséből.
.
2009. március 17. 07:29:55Vállalatvezetés | Pénzügy
Megnőtt a könyvvizsgálók felelőssége
A hitelválság miatt jelentősen nőtt a könyvvizsgálók felelőssége - derül ki a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) sajtóközleményéből. Míg korábban elsősorban a már lezárt év számadatainak auditálásán volt a hangsúly, jelenleg az okozhat fejtörést, hogy egy-egy vállalkozás milyen kilátásokkal rendelkezik, esetlegesen képes-e tevékenysége folytatására. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakértők, hogy megnőtt a beszámolók részét képező kiegészítő melléklet jelentősége.
.