Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Adózási szabályok, tudnivalók

2009. október 30. 21:41:52Makró
Milliárdos áfacsalások az EU-ban is
Az EU országokban évente több tízmilliárd euró a különbség a ténylegesen befizetett áfa és a hatóságok által valószínűsített forgalmiadó-kötelezettség között. Egy most megjelent, az Európai Bizottság honlapján közzétett uniós tanulmány becslései szerint Magyarország az EU-25-ök közül százalékban a harmadik legnagyobb különbséget mutatja fel.
.
2009. október 29. 14:26:54Makró
Módosítani kell a regisztrációs adót Magyarországnak
Az Európai Bizottság felszólította csütörtökön Magyarországot, hogy módosítsa a regisztrációs adóra vonatkozó, más tagállamból származó használt személyszállító gépjárművek esetében az adóalap megállapításakor alkalmazandó értékcsökkenéssel kapcsolatos rendelkezéseket.
.
2009. október 20. 17:26:46Makró
Vátozások lesznek a transzferár-dokumentációban
Egységesebbé válik, egyszerűsödik januártól a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott ár, a transzferár dokumentációs szabályozása - ismertette Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss (FWT) adópartnere, az ügyvédi iroda keddi sajtóbeszélgetésén.
.
2009. október 20. 08:31:56Makró
Változhatnak az uniós forrásadó kedvezmények
Egyszerűsítéseket javasolt az Európai Bizottság azokon az eljárásokon, amelyekkel az Európai Unió tagországaiban bejegyzett befektetők más tagállamokban kapott forrásadó-kedvezményeket vehetnek igénybe.
.
2009. október 15. 20:21:57
Felkészült az APEH az iparűzési adó beszedésére
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) túlnyomórészt felkészült a jövő évi új feladatokra, a helyi iparűzési adó (hipa) és a vagyonadó beszedésére - mondta a hivatal csütörtöki sajtótájékoztatóján Szikora János elnök.
.
2009. október 15. 17:31:56Makró
Oszkó: a vagyonadó csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát
A jövő évtől bevezetendő vagyonadó - a nagy értékű ingatlanok és más vagyontárgyak megadóztatása - nem növeli, hanem csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát, mivel a jövedelménél megtakarított adót így automatikusan befizeti az érintett személy - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Napi Gazdaság ingatlan konferenciáján csütörtökön Budapesten.
.
2009. október 9. 09:46:42Makró
67 millió késedelmi kamatot fizetett az APEH
Az adóhatóság idén nagyon sokaknak a törvényes határidőn túl utalta vissza a személyi jövedelemadójukból visszajáró összegeket; a csúszás átlagban egy hét volt - számol be a Magyar Nemzet pénteki számában.
.
2009. október 9. 09:16:58Makró
Az AB-hoz fordultak az offshore cégek amnesztiája miatt
Alkotmányellenesnek véli az offshore cégek adózására vonatkozó amnesztiaszabályt Antal Gábor ügyvéd, adótanácsadó, ezért az Alkotmánybírósághoz benyújtott beadványában a rendelkezés megsemmisítését kéri - számol be a pénteki Világgazdaság.
.
2009. október 8. 14:46:54Makró
Módosítani kell az áfa-visszatérítés szabályait
Az áfa-visszatérítés egyes szabályainak megváltoztatására szólította fel az Európai Bizottság Magyarországot csütörtökön.
.
2009. október 5. 18:46:59
Újabb változások a helyi adózásban
A közteherviselés átalakítását célzó, júniusban elfogadott törvényjavaslat szerint minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó "iparűzési adóalapot eredményező rész" mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon január 1-jétől.
.
2009. október 5. 16:46:59Innováció | Makró
Jelentős adócsökkentési potenciál van szinte minden magyar cégben
Jelentős adócsökkentési potenciál van szinte minden magyar cégbenMagyarországon a kedvező adójogi feltételek lehetővé teszik, hogy a cégek a kutatás-fejlesztés (K+F) során fellépő költségeiket több adónemben is érvényesíthetik, leírhatják. Azonban a kiaknázatlan lehetőségekről kevesen tudnak. A szakértő szerint mindez azért van, mert sokan azzal sincsenek tisztában, mi minősül K+F tevékenységnek, vélik a Deloitte Zrt. szakértői.
.
2009. október 5. 10:01:58Makró
Javíthatták az adómorált a vagyonosodási vizsgálatok
Javult az adómorál a vagyonosodási vizsgálatoknak köszönhetően - írja hétfői számában a Napi Gazdaság az APEH szaklapjában megjelent elemzés nyomán, amely szerint legalább is nőtt a hatmillió forint feletti összevont jövedelmet vallók köre, miközben a minimálbéreseké látványosan csökkent.
.
2009. szeptember 29. 14:31:59
Számviteli szabvány középvállalatoknak
Néhány hónapja jelentek meg a Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) által kifejezetten közepes és kisvállalkozások számára készített nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (KKV IFRS). Az új standard létrehozása jelentős lépés, mert a célja az, hogy alternatív megoldást kínáljon az arra jogosult – a nagyvállalati szintet még el nem érő - gazdálkodó szervezeteknek a jóval komplexebb, és ezért adminisztráció-igényesebb IFRS egészének alkalmazása helyett.
.
2009. szeptember 27. 05:01:59Makró
Újabb adóváltozásokkal ismerkedhetünk
Újabb adóváltozásokkal ismerkedhetünkA kormány által benyújtott legújabb adótörvény-módosító javaslat társasági adót érintő szakaszai elsősorban a válságkezelés érdekében vezetnének be kedvezőbb szabályokat, illetve az adóelkerülés megakadályozását célzó, korábban elfogadott szabályokat módosítják, pontosítják, illetve szigorítják elfogadásuk esetén. Új jogintézményként a javaslat a társasági adó alanyai közé emelné be az egyéni céget is. A javaslat néhány helyen módosítja a személyi jövedelemadó törvény rendelkezéseit is, továbbá új fogalmakat vezet be ezen adónemben.
.
2009. szeptember 25. 09:51:59Makró | Vállalatok
Cafeteria: nem lesz egészségügyi hozzájárulás
A nyáron elfogadott adótörvényekbe hibásan került részt módosíthatják a parlament elé kerülő módosítások, így nem kell majd a cafeteria bizonyos elemei után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is fizetni.
.