Olvasói sarok - fórum

Ha véleménye van!
Ha üzenni akar az mfor.hu szerkesztőségének, szerzőinek, témáinak, gazdasági életünk prominens vagy szürke szereplőinek. Rajta!

Kérjük, vélemény írásához jelentkezzen be. Köszönjük. Kérjük, vélemény írásához jelentkezzen be. Köszönjük.
Bealkonyul az ikerházaknak?

A teljes cikk ezen a linken található: Bealkonyul az ikerházaknak?
Néhány évvel ezelőtt nagyon divatosak voltak az ikerházak, különösen vidéken, illetve az üdülőterületeken. A Balatonnál és a Velencei-tónál ma is ezerszámra lehet látni belőlük, de bőségesen akad kínálat ilyen típusú ingatlanokból a főváros családi házas részein, illetve az agglomerációs településeken is. A vevők azonban mintha elmaradnának. Miért?

2009. április 1. 12:02:25

Kedves Sedlák Rita és Tibor,

Sedlák:Az ügyvéd által ellenjegyzett Használati megosztási szerződés megvédi az ott lakókat attól, hogy szomszédjuk minden szombat este hangos grillpartikat rendezzen, hiszen ebben a szerződésben rögzítik azt is hogy pl. mikor nem lehet hangos tevékenységet végezni, ki milyen és hány db háziállatot tarthat (pl. harcikutyát nem) valamint hogy kereskedelmi tevékenységet nem lehet végezni az ingatlan területén (csak közös megegyezéssel).

Remélem, azt Önök sem gondolják teljesen komolyan, hogy egy ilyen papír alkalmas bárkinek is a korlátozására, és a szankcionálási lehetőségeket sem látom. Nem beszélve arról, hogy a régi házaknál aligha létezik ilyen jellegű szerződés.

Megértem, hogy az Önök üzleti érdeke, hogy minél több ikerházat adjanak el, de elhihetik, hogy személyesen jártam utána a kérdésnek az ország legnagyobb közvetítő cégeinél.

Üdvözlettel,
Péter

2009. április 1. 11:52:12

Tisztelt Martin Péter!

Az éremnek mindig két oldala van és bizonyára az Ön szemszögéből Önnek igaza van, azonban engedje meg, hogy mi egy másik oldalról világítsuk meg ezt a témát:

2002 óta foglalkozunk új építésű ingatlanok forgalmazásával és mind vásárlóinknak, mind nekünk teljesen pozitív tapasztalatunk van az ikerházakkal kapcsolatban.

Önnek igaza van abban, hogy a tehetősebbek önálló családi házat szeretnének, azonban az ikerház tökéletes és megfizethető átmenetet képez a társasházi lakás és az önálló családi ház között. Így közkedvelt azok körében, akik a társasházi lakásból önálló családi házba kívánkoznának, azonban azt nem tudják megfizetni (hiszen a telek ára ebben az esetben a két lakás megvásárlói között feleződik).
Valljuk be őszintén, egy ikerháznál csak egy falszomszédja van az embernek (ellentétben a sorházi valamint a társasházi lakásokkal) és az elválasztó fal is hanggátló téglából épült főfal vagy dupla főfal!

Az ügyvéd által ellenjegyzett Használati megosztási szerződés megvédi az ott lakókat attól, hogy szomszédjuk minden szombat este hangos grillpartikat rendezzen, hiszen ebben a szerződésben rögzítik azt is hogy pl. mikor nem lehet hangos tevékenységet végezni, ki milyen és hány db háziállatot tarthat (pl. harcikutyát nem) valamint hogy kereskedelmi tevékenységet nem lehet végezni az ingatlan területén (csak közös megegyezéssel).

A gépészeti problémákról csak annyit, hogy minden ikerházfél saját villanyórával, vízórával és gázórával rendelkezik, melyet a saját telekrészén helyeznek el (így ki sem alakulhat elszámolási vita), a közös kertről pedig annyit, hogy mindenki saját kerítéssel elkerített telekrésszel rendelkezik (melynek pontos méretét és elhelyezkedését a Használati megosztási szerződés szintén tartalmazza).

Természetesen előfordulhat, hogy egy ingatlan műszakilag nem megfelelő, de ez nem az ikerházak, hanem a kivitelezést végzők hibája.
Az is előfordulhat, hogy a szomszédok valamilyen oknál fogva nem jönnek ki egymással. Ilyen társasházaknál vagy családi házaknál nem szokott előfordulni?

A mi tapasztalatunk pontosan az ellenkezőjét bizonyítja annak, amit Ön leírt és nemhogy bealkonyul az ikerházaknak, hanem napjainkban is kifejezetten keresettek, pontosan fellendülőben van az ingatlanpiacnak ez a szegmense.

Üdvözlettel:

Sedlák Rita és Tibor

2009. március 31. 15:05:14

Igen, sztem igen. Videken is nagyon jellemzo a sajat haz, alig berel vki. De BP ismerosok kozul sem tudok olyat mondani aki 30 eves korara ne rendelkezzen sajat ingatlannal. Ezt en jo eletnek nevezem, legalabbis nyugaton sokkal kevesbe jellemzo ez. Es sztem a fizeteshez kepest ez sokkal jobban befolyasolja az eletminodseged. Kint az emberek konnyebben elnek a magasabb keresetek miatt, de sz@rabb korulmenyek kozott. 30millioert sehol ny-eur-ban nem kapsz hazat, a legtobb helyen 300 ezer euro a belepo egy onallo hazhoz (bar soxor a varoson kivul).

Kulonben nem mondunk egymasnak ellent. Nalunk ezt megengedtuk magunknak / a politikai megengedhetove teszi, a szomszedok mar rajottek h ez csodbe viszi oket. Na ezert tartunk mi itt, a szlovakok meg az euronal. Vhol olvastam h egy pozsonyi panell 20 millio forint felett kezdodik! Na melyik a jobb?

Csandrapur:Mo-n jól élnek? Hát nem tudom, egy szűk réteg biztos igen. Az én környezetemben egy garzont sem tudnak venni azok, akiknek a szülőktől nem csurran cseppen valami. Persze azok jól élnek, akik a semmire vesznek fel hitelt 30 milliós házakra, 10 milliós kocsikra. Mivel ez nem volt lehetetlen, ezért van még sz..b helyzetben ez az ország, mint a környezők, amelyek állampolgárai jobban meg tudták húzni a nadrágszíjat, sőt rá is voltak kényszerülve erre.

Katica:Mao egy (ingatlan)paradicsom. Nezzetek meg az osztrak, vagy barmelyik ny-europai orszag fovarosanak arait. Lehet h magasabb a fizetes, de az egyszeri halando igazan orul egy sorhaznak is ha meg tudja venni. Sztem a magyarok iszonyat jol elnek, csak nem tudnak rola. 3 ev gyes, sajat "koruljarhato" haz gyakorlatilag mindenkinek... egy francia / osztrak / angol igencsak orul ha van 1 lakasa, sorhaza, es atlag az 5 honapos gyerek mellol ugy huz vissza dolgozni mint a pinty.

Szoval bealkonyul az ikerhazaknak? Ha egyszer mi is elerjuk az eu-s szinvonalat, akkor itthon is nagyon sokkal dragabbak lesznek az onallo hazak, szep lassan feldaraboljak a telkeket es beepul minden. Nyilvan az ikerhazak egymastol jobban elkulonulnek, de egyre tobben fognak ilyenben/sorhazban/lakasban lakni. Sztem BPn illetve az agglomeracioban mar igy is rengeteg "hagyomanyos" 1000 nm-es telken 2 haz van a 2 generacionak. Egy ilyen telek kb 30 millio, ezt sokan megsporoljak.

2009. március 31. 14:08:49

Kedves Barnabás,

az osztatlan közös tulajdont direkt bele sem vettem a cikkbe, mert a mai helyzetben aki ilyen ingatlant vesz, hát hmm...:))

Van gond egyébként a klasszikus ikerházakkal is, főleg az egymásrautaltság miatt (és igenis sok van belőle, tessék csak kirándulni egyet mondjuk a Velencei-tónál) :-)

Péter

barni:tisztelt Martin Péter!

az ikerház definiciója szerint épült ház nincs sok. az ikerház önálló helyrazi számmal rendelkező, oldalhatárra, szimetrikusan épült épületet nevezzük. önálló helyrajzi szám esetén kötelező az önálló közműcsatlakozás. a vevőknek a magyar szabályozatlan "ikres jellegűen" építettt osztatlan közös tulajdonú épületekből van elegük, teljesen méltányolhatóan. sőt még ezzel se lenne baj ha rendesen megszerkeztett, megírt, és főként tanu vagy ügyvéd által is aláírt ahsználati megállapodás lenne, hiszen akkor teljesen egyenértékű. én inkább a tájékozatlanságból eredő problémák miattti viták okozta helyzet preventív elkerülését látom benne.
üdvözlettel: szegner barnabás
2009. március 31. 13:56:23

Mo-n jól élnek? Hát nem tudom, egy szűk réteg biztos igen. Az én környezetemben egy garzont sem tudnak venni azok, akiknek a szülőktől nem csurran cseppen valami. Persze azok jól élnek, akik a semmire vesznek fel hitelt 30 milliós házakra, 10 milliós kocsikra. Mivel ez nem volt lehetetlen, ezért van még sz..b helyzetben ez az ország, mint a környezők, amelyek állampolgárai jobban meg tudták húzni a nadrágszíjat, sőt rá is voltak kényszerülve erre.

Katica:Mao egy (ingatlan)paradicsom. Nezzetek meg az osztrak, vagy barmelyik ny-europai orszag fovarosanak arait. Lehet h magasabb a fizetes, de az egyszeri halando igazan orul egy sorhaznak is ha meg tudja venni. Sztem a magyarok iszonyat jol elnek, csak nem tudnak rola. 3 ev gyes, sajat "koruljarhato" haz gyakorlatilag mindenkinek... egy francia / osztrak / angol igencsak orul ha van 1 lakasa, sorhaza, es atlag az 5 honapos gyerek mellol ugy huz vissza dolgozni mint a pinty.

Szoval bealkonyul az ikerhazaknak? Ha egyszer mi is elerjuk az eu-s szinvonalat, akkor itthon is nagyon sokkal dragabbak lesznek az onallo hazak, szep lassan feldaraboljak a telkeket es beepul minden. Nyilvan az ikerhazak egymastol jobban elkulonulnek, de egyre tobben fognak ilyenben/sorhazban/lakasban lakni. Sztem BPn illetve az agglomeracioban mar igy is rengeteg "hagyomanyos" 1000 nm-es telken 2 haz van a 2 generacionak. Egy ilyen telek kb 30 millio, ezt sokan megsporoljak.
2009. március 31. 11:09:48

Mao egy (ingatlan)paradicsom. Nezzetek meg az osztrak, vagy barmelyik ny-europai orszag fovarosanak arait. Lehet h magasabb a fizetes, de az egyszeri halando igazan orul egy sorhaznak is ha meg tudja venni. Sztem a magyarok iszonyat jol elnek, csak nem tudnak rola. 3 ev gyes, sajat "koruljarhato" haz gyakorlatilag mindenkinek... egy francia / osztrak / angol igencsak orul ha van 1 lakasa, sorhaza, es atlag az 5 honapos gyerek mellol ugy huz vissza dolgozni mint a pinty.

szerkesztve: Katica 2009. március 31. 11:14:35
2009. március 31. 08:25:36

tisztelt Martin Péter!

az ikerház definiciója szerint épült ház nincs sok. az ikerház önálló helyrazi számmal rendelkező, oldalhatárra, szimetrikusan épült épületet nevezzük. önálló helyrajzi szám esetén kötelező az önálló közműcsatlakozás. a vevőknek a magyar szabályozatlan "ikres jellegűen" építettt osztatlan közös tulajdonú épületekből van elegük, teljesen méltányolhatóan. sőt még ezzel se lenne baj ha rendesen megszerkeztett, megírt, és főként tanu vagy ügyvéd által is aláírt ahsználati megállapodás lenne, hiszen akkor teljesen egyenértékű. én inkább a tájékozatlanságból eredő problémák miattti viták okozta helyzet preventív elkerülését látom benne.
üdvözlettel: szegner barnabás

hirdetés
hirdetés
Olvasói sarok - fórum
[ 19:14 ] Kockázatkerülés volt a részvénypiacon az elmúlt héten - tözsdebéka
" Február elején még optimistán tekintettünk a kibonta..."
[ 2012-05-25 ] Orbánék nagyon magabiztosak, de Brüsszel még közbeszólhat - Alex1
" Fogadnék 100K forintban, hogy ameddig volt Kisz titk..."
[ 2012-05-25 ] A Malév pilótái közül alig 10 százalék repül ismét - bankár
" Szárnyakat adunk a vágyainak???? ..."
[ 2012-05-25 ] Több ezerrel magasabb lehet a bajba jutott adósok bérleti díja - bankár
" Csak szerencsétlen nyámnyila birkák vagytok, akik k..."
[ 2012-05-25 ] Magyar milliomosok szórakozása lesz nyáron a londoni olimpia - bodza bokor
" Inkább megyek dögleni a tengerpartra, és jó lesz nek..."
További témák >>
.