Olvasói sarok - fórum

Ha véleménye van!
Ha üzenni akar az mfor.hu szerkesztőségének, szerzőinek, témáinak, gazdasági életünk prominens vagy szürke szereplőinek. Rajta!

Kérjük, vélemény írásához jelentkezzen be. Köszönjük. Kérjük, vélemény írásához jelentkezzen be. Köszönjük.
Mikor lehet jó a bizonytalanság?

A teljes cikk ezen a linken található: Mikor lehet jó a bizonytalanság?
Dr Bélyácz Iván közgazdász professzor könyvének kéziratát olvasva morfondíroztam el szavakon és a szavak mögött „meghúzódó” dolgokon. Vajon mit jelent számunkra a mai életünkben: a bizonyosság, a bizonytalanság, a kockázat, a valószínűség, a veszély, a lehetőség és a váratlan? – hogy csak néhányat említsek. Mit a mérés? De fokozhatnám a bizonytalanság objektív és szubjektív aspektusaival és határral is.

2009. november 23. 19:16:02
Véry Zoltán:
Véry Zoltán:Szia Péter!

Én inkább valamit "meghatározó ősöknek" (Knight, Keynes, Ramsey, Savage - négyes) nevezem őket, mert kigondoltak és kimondtak/leírtak (1921, 1922, 1927, 1954) valamit, amit annak előtte senki még. Az utánuk jövők - ha mást vagy ellentmondtak is - őhozzájuk képest mondtak, beszéltek. Ez is a diskurzus rendje.
Értem a "pure" szót, de bevallom nem tudom mire gondolsz. A Bályácz professzor kézirata pont azt veti fel, tárgyalja, hogy közel 90 éve nem jutott nyugvópontra a "kockázat és/vagy bizonytalanság dilemma" (bár attól mások még feltárhatták az érintett a területeket). Mert ezek a terek/területek nemcsak a közgazdaságtudomány területén vannak. Mások is gondolkodtak ezen. Olvasható ez: Pascal és Fermet levelezésében (lásd: "The Unfinished Game: Pascal, Fermat and the Seventeenth-Century Letter that Made the World Modern"), vagy Rényi Alfréd naplójában, vagy Heisenberg illetve Ulrich Beck ("Kockázat társadalom") könyvében. De mások (sokan vannak) kijelentéseiben.

Íme ez a blog bejegyzés felveti és vázlatosan képet is ad a RealOption akalmazásáról az informatikai szektorban (beruházás, fejlesztés). A következő szkriptekben arról írok mely iparágakban használható még a RealOption módszer és technika. Részletebbet Dr Kuti Mónika adjunktus tud mondani a szemináriumokon. De a Pécsi Tudományegyetemen is tanítja, asszhem.

Köszönöm a beszélgetést: veryz

Kristóf Péter:Kedves Zoltán!

Bejegyzéseddel ismét valami újat villantasz fel! Nehéz elhinni, hogy már az "öregek" (értve ezen az általad idézett szerzőket) is érezték azokat a szeleket, amelyek ma fújnak.

A "pure" területeket ma már nagyrészt feltárták. Valóban: a határterületek azok, amelyek számtalan újdonsággal kecsegtetnek. Egy ilyen a reálopciók különböző területeken (telco, bank, pénzügyek, innovációk) történő alkalmazása is. Bízom benne, hogy egy következő blogpostban egy közelebbi képet is adsz ezekről!

Üdv.
Péter
szerkesztve: Véry Zoltán 2009. november 23. 19:21:04
2009. november 23. 19:12:59
Véry Zoltán:Szia Péter!

Én inkább valamit "meghatározó ősöknek" (Knight, Keynes, Ramsey, Savage - négyes) nevezem őket, mert kigondoltak és kimondtak/leírtak (1921, 1922, 1927, 1954) valamit, amit annak előtte senki még. Az utánuk jövők - ha mást vagy ellentmondtak is - őhozzájuk képest mondtak, beszéltek. Ez is a diskurzus rendje.
Értem a "pure" szót, de bevallom nem tudom mire gondolsz. A Bályácz kézirat pont azt latolgatja, hogy 90 éve nincs tisztázva a "kockázat és bizonytalanság dilemma" (bár attól még feltárhatták az érintett a "területeket"). Mert ezek a terek/területek nemcsak a közgazdaságtudomány területén vannak. Mások is gondolkodtak ezen. Olvasható ez: Pascal és Fermet levelezésében, Rényi Alfréd naplójában, Heisenberg illetve Ulrich Beck könyvében. De sokak kijelentéseiben.

Íme ez a bejegyzés felveti és vázlatosan képet ad a RealOption akalmazását az informatikai szektorban. A következő számokban arról írok mely iparágakban használható még a RealOption módszer és technika. Részletsebbet a Kuti Mónika mond a szemináriumokon. De a Pécsi Tudományegyetemen is tanítja, asszhem.

Köszönöm a beszélgetést: veryz

Bejegyzéseddel ismét valami újat villantasz fel! Nehéz elhinni, hogy már az "öregek" (értve ezen az általad idézett szerzőket) is érezték azokat a szeleket, amelyek ma fújnak.

A "pure" területeket ma már nagyrészt feltárták. Valóban: a határterületek azok, amelyek számtalan újdonsággal kecsegtetnek. Egy ilyen a reálopciók különböző területeken (telco, bank, pénzügyek, innovációk) történő alkalmazása is. Bízom benne, hogy egy következő blogpostban egy közelebbi képet is adsz ezekről!

Üdv.
Péter
2009. november 23. 19:00:35

Szia Péter!

Én inkább "meghatározó ősöknek" (Knight, Keynes, Remsey, Savage)nevezem őket, mert kigondoltak és kimondtak valamit amit annak előtte senki még. Az utánuk jövők - mégha mást vagy ellentmondtak is - hozzájuk képest beszéltek. Ez a diskurzus rendje.
Értem a "pure" szót, de bevallom nem tudom mire gondolsz. A Bályácz kézirat pont azt latolgatja, semmi sincs tisztázva még. (igaz attól még feltárhatták).
Íme egy alkalmazási lehetőség az IT Iparágra. A következő számokban arról is írok mely iparágakban használható még a RealOption módszer és technika.

Üdv.
Péter
2009. november 22. 11:20:45

Kedves Zoltán!

Üdv.
Péter

hirdetés
hirdetés
Olvasói sarok - fórum
[ 2012-02-11 ] Végre leszállt a Malév - Suzka
" Álljon meg a szentséges körmenet!! Az ember azt hinn..."
[ 2012-02-11 ] Tényleg nem érti Lázár, hogy milliárdos károkat okoz? - Épelméjű
" @cinka "a bankárok soha nem voltak hülyegyerekek" ..."
[ 2012-02-10 ] Már a tőzsdén is beköszöntöttek a mínuszok - tözsdebéka
" dehát ez szép a tözsdében,mikor mindenki fagyhalált ..."
[ 2012-02-10 ] Havi több tízezer forintos könnyítés lehet az új árfolyamgát - B_K
" Megpróbálok segíteni, de én is csak a ma benyújtott ..."
[ 2012-02-10 ] Orbán: a jogászhallgatók számár nullára kellett volna visszavenni - carey200
" A jogász kari létszámokat Orbán egyetemre kerülése e..."
További témák >>
.