További kalkulátorok
Kisvállalkozói kalkulátor 2016-ig
Kisvállalkozói kalkulátor 2016-ig
A pénzügyi vagyon realizált változását meghatározó tényezők


 1. Az EVA adózási formát legfeljebb évi 30 millió forintos árbevételig választhatják a vállalkozók.
 2. Ha a tételes kisadózó éves árbevétele meghaladja a 6 millió forintot, az efeletti rész 40%-át kell adóként pluszban befizetni.
 3. A munkaadó által fizetendő járulékokat (27 % szociális hozzájárulási adó és 1,5 % szakképzési hozzájárulás) a kalkulátorunk kiszámolja.
 4. A 16%-os kisvállalkozói adó választásának feltétele a maximum 25 fős foglalkoztatotti létszám és maximum évi 500 millió forint árbevétel.
 5. Főállású vállalkozóként fizetendő járulékokat (27% szociális hozzájárulási adó, 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5 % munkaerőpiaci járulék) a kalkulátorunk számolja ki.
 6. Legalább középfokú, szakirányú végzettséget igénylő munkakörben, teljes munkaidőben foglalkoztatva a mindenkori garantált bérminimum a munkabér alsó határa, 2016-ben 129 000 forint.
 7. A 2011. július 10-én benyújtott törvényjavaslat definíciója szerint ez a pénzeszközök számviteli törvény szerinti beszámolóban kimutatott tárgyévi és előző üzleti évi értékének a különbsége. Ez az adóalap egyébként a vállakozásba kivülről bevont péneszközökkel - hitel, tőkebevonás - csökkenthető, a vállalkozáson kívülre helyezett pénzeszközökkel - mint például hitelfelvétel, tőkekivonás - növelhető.
 8. Mivel az EVA-alany az áfát nem fizeti be a költségvetés felé, az összes adóterhét annak összegével korrigálni kell.
 9. Természetesen mindegyik adózási formánál jelen van az ÁFA, ám annak összege csak az EVÁt módosítja, ezért jelenítettük meg csak ennél az adózási formánál.
 10. A társasági adó mértéke 500 millió forintig 10%, az afeletti részre pedig 19%.
 11. Például egyszeri bevétel, kiadás, követelés elengedése, előleg, büntetési eljárásból származó kifizetés, bevétel. Jelölje mínuszként, ha csökkenti a pénzeszközöket, pluszként, ha növeli.
 12. Negatív adóalap esetén a személyi kifizetések teljes összege képezi a fizetendő adó alapját.

Az adatok tájékoztató jellegűek, kalkulátorunk az egyes adózási formák összehasonlítására szolgál a fizetendő adó tekintetében.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
.