4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Saját gazdaságot akar létrehozni a TS Gastro Kft., önellátásra készül a cég, mivel a minőségi közétkeztetéshez szükséges alapanyagokat nehéz helyben beszerezni. A közétkeztetési reform kevés ahhoz, hogy egészségesebb generáció nőjön fel – állítja Takács Zsolt, a vállalkozás tulajdonos- ügyvezetője.

Az a szülő, aki a munkahelyén sokat és későig dolgozik, nem mindig mutat jó példát étkezés terén a gyerekének – hangsúlyozta Takács Zsolt, a TS Gastro, gyermek-, és közétkeztetéssel foglalkozó cég tulajdonos-ügyvezetője. A hamarosan apai örömök elé néző vállalkozó maga is azon gondolkodik, a folyamatos rohanás mellett, hogyan tud majd mintát adni gyermekének az egészséges életmód terén.

Takács Zsolt igyekszik nem bort inni és vizet prédikálni, vagyis reggelente müzlit eszik, s bár néha kénytelen szendvicset ebédelni, étrendjében sok zöldség, gyümölcs és főzelék található, amikor teheti, ebédet a saját főzőkonyhájukról fogyaszt. Rendszeresen és keményen sportol, hetente legalább háromszor edz, szerinte ugyanis túlsúllyal küzdve nem lenne hiteles egy közétkeztetési cég élén.

Szöllösi Attila Pécel város Polgármestere, Takács Zsolt TS Gastro ügyvezető, Szűcs Lajos Országgyűlési képviselő, Ságodi Nándor TS Gastro ügy vezető

A TS Gastro ügyvezetője úgy látja, a szülők mellett a pedagógusok, az önkormányzatok és ők maguk is felelősek azért, hogy egy gyermek mennyire egészségesen táplálkozik. Jelenleg 11 településen szolgáltatnak, januártól több helyen pilot programot indítottak, így több intézményben heti két alkalommal főzeléket szolgálnak fel. A vélemények megoszlanak, van, aki örül annak, hogy több főzelék lesz, aki egyáltalán nem. Az utóbbiak azzal érvelnek, mivel sok családban nem, vagy csak ritkán kerül a gyerekek elé főzelék, így tulajdonképp a diákok nem ismerik ezeket, idegenkednek tőlük.

A pilot programot a közétkeztetési törvény tervezete hívta életre, a regulákban leírtakkal Takács Zsolt egyetért. Eszerint kevesebb só, cukor legyen az ételekben, s például lényegesen több gyümölcs, gyümölcslé kerüljön a menzás diákok elé. Ez utóbbiakat korántsem csak a regulák miatt kezdték el, már 2009 óta igyekeznek mindig friss zöldséget, gyümölcsöt biztosítani a nebulóknak, sőt, a felhasznált húsok zömét is frissen vásárolják. Nincs könnyű dolguk, ismeri el Takács Zsolt. Az alapanyagok mindössze húsz százalékát tudják beszerezni helyi termelőktől, a többiért akár több tíz kilométert utaznak, kutatják a legjobb minőségű és ár-érték arányban megfelelő termékeket. A beszerzési és logisztikai problémák miatt a TS Gastro tulajdonosi köre úgy döntött, hogy hosszú távon saját gazdaságot hoz létre, ahol önellátásra törekednek. A pékség már ősztől működni kezd, és épül a saját irodaházuk is. Maximális hatékonyságra és minőségre törekszünk, a versenyképességünk megtartása miatt döntöttünk úgy, hogy az alapanyagok tekintetében önellátók leszünk – fogalmazott az mfor.hu-nak Takács Zsolt.

Bár nehéz megfelelni minden szájnak, annak érdekében, hogy a munkatársak is elkötelezettek legyenek, s a legjobbakat főzzék, heti illetve havi bónuszt kaphatnak. Ez azonban nem megy automatikusan, elégedettségre van szükség. A TS Gastro ügyvezetője ugyanis rendszeresen bekéri az intézmények által vezetett kóstolási naplót, s az abban szereplő visszajelzések alapján dönti el, hogy melyik csapatnak jár az elismerés. A szakember szerint azonban az ő, az intézmények, illetve a fenntartó önkormányzatok felelőssége még kevés ahhoz, hogy egészséges generáció nőjön fel.

A gyerekek sok esetben valóban azért válogatnak, mert nem ismerik fel a menzán kapott ételeket, ezek ugyanis nem hasonlítanak a gyorséttermi burgerekre. Ha a családokban a mai rohanó élet mellett több idő jutna például főzelékek elkészítésére, s a gyerekek odahaza több főzeléket, zöldséget kapnának, akkor a többség örömmel fedezné fel a megszokott vagy hasonló íz világot. Mindez főleg az óvodások körében jelent problémát. A TS Gastro a szülők felelősségére számítana a középiskolások étkeztetése kapcsán is. Körükben ugyanis mindössze minden tízedik kamasz menzás, a többiek inkább hideget esznek, vagy édességet, esetleg teljesen kihagyják a főétkezésnek számító ebédet, s este, a vacsoránál pótolják a hiányzó kalóriákat. Ez már előrevetíti, hogy később, felnőtt korban sem táplálkoznak majd rendszeresen, a késő esti, kalóriadús étkezés pedig egyenes út az elhízáshoz – hívja fel a figyelmet Takács Zsolt. Szerinte kis odafigyeléssel, helyes mintaadással és példamutatással kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, boldogabb generáció nőhet fel, s az átalakított étrenddel mi is elkerülhetünk jó néhány betegséget.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!